Personalități basarabene în filatelia moldovenească
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
423 7
Ultima descărcare din IBN:
2023-07-25 20:57
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
929:656.835(478)(092) (1)
Biografii și studii înrudite (483)
Transport și servicii poștale. Organizarea și controlul circulației (269)
SM ISO690:2012
CIOBANU, Aureliu. Personalități basarabene în filatelia moldovenească. In: Istorie, etnografie și spiritualitate în viziunea personalităților basarabene din a doua jum. a sec. al XIX-lea – prima jum. a sec. al XX-lea.: In memoriam Acad. Iustin Frățiman, Ed. 2, 10-12 septembrie 2020, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: "Print-Caro" SRL, 2021, Ediția 2, p. 18. ISBN 978-9975-3300-4-6.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Istorie, etnografie și spiritualitate în viziunea personalităților basarabene din a doua jum. a sec. al XIX-lea – prima jum. a sec. al XX-lea.
Ediția 2, 2021
Congresul "Istorie, etnografie şi spiritualitate în viziunea personalităţilor basarabene din a doua jumătate a sec. al XIX-lea – prima jumătate a secolului al XX-lea"
2, Chişinău, Moldova, 10-12 septembrie 2020

Personalități basarabene în filatelia moldovenească

CZU: 929:656.835(478)(092)

Pag. 18-18

Ciobanu Aureliu
 
Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală
 
 
Disponibil în IBN: 28 septembrie 2021


Rezumat

Istoria Basarabiei are multe lacune și multe necunoscute. Aceasta se explică prin faptul că, în perioada sovietică, atunci când Basarabia se afla în componența Uniunii Sovietice, problematica istorică a fost pusă sub atenția sporită a cenzurii de stat și de partid. Regimul comunist a pus sub lacăt orice încercări de a ne cunoaște trecutul și marile personalități basarabene. De-abia după obținerea independenței au început explorările metodice și sistematice privitoare la istoria Basarabiei. În lume sunt multe persoane originare din Moldova, care au obținut succese majore și respect. Personalități remarcabile în politică, știință, cultură, artă, învățământ muncesc din greu și creează adevărate capodopere în diferite colțuri ale lumii. Dar deseori unii dintre ei rămân în anonimat la baștină. Din aceste motive este salutabilă emiterea de către Î.S. „Poșta Moldovei” a pieselor poștale, prin care sunt readuse în memoria societății personalitățile care, într-un fel sau altul, au fost legate de Basarabia în trecut și în epoca modernă, care au avut o contribuție importantă în promovarea valorilor culturii naționale, în obținerea unor rezultate notorii în așa domenii ca: literatura, istoria, pedagogia, filosofia, jurisprudența, științele naturii, artele plastice, muzica. Nu au fost scăpate din vedere nici personalitățile care au avut un cuvânt important în diverse domenii ale vieții publice. Ceea ce a realizat Poșta Moldovei se încadrează, pe bună dreptate, în șirul contribuțiilor importante în ceea ce privește cunoașterea trecutului nostru cu multe lacune și cu multe necunoscute.