Istoria ocrotirii valorilor culturale în Republica Moldova contra atacurilor armate cu participarea mercenarilor în etapa contemporană
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
353 12
Ultima descărcare din IBN:
2023-12-08 00:16
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
008(478)(091) (10)
Civilizație. Cultură. Progres (818)
SM ISO690:2012
SOROCEANU, Igor. Istoria ocrotirii valorilor culturale în Republica Moldova contra atacurilor armate cu participarea mercenarilor în etapa contemporană. In: Istorie, etnografie și spiritualitate în viziunea personalităților basarabene din a doua jum. a sec. al XIX-lea – prima jum. a sec. al XX-lea.: In memoriam Acad. Iustin Frățiman, Ed. 2, 10-12 septembrie 2020, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: "Print-Caro" SRL, 2021, Ediția 2, pp. 16-17. ISBN 978-9975-3300-4-6.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Istorie, etnografie și spiritualitate în viziunea personalităților basarabene din a doua jum. a sec. al XIX-lea – prima jum. a sec. al XX-lea.
Ediția 2, 2021
Congresul "Istorie, etnografie şi spiritualitate în viziunea personalităţilor basarabene din a doua jumătate a sec. al XIX-lea – prima jumătate a secolului al XX-lea"
2, Chişinău, Moldova, 10-12 septembrie 2020

Istoria ocrotirii valorilor culturale în Republica Moldova contra atacurilor armate cu participarea mercenarilor în etapa contemporană

CZU: 008(478)(091)

Pag. 16-17

Soroceanu Igor
 
Academia „Ştefan cel Mare“ a MAI al Republicii Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 28 septembrie 2021


Rezumat

Patrimoniul cultural este o celulă de mare importanță a tuturor statelor lumii. Este necesar de valorificat această bogăție culturală prin diverse mijloace juridice, atât la nivel național, cât și internațional. În cazul unui conflict armat, fiecare stat în parte are datoria protejării acestor bunuri, fie ele mobile sau imobile. Este deja cunoscut faptul că focarele armate lasă o amprentă deosebit de însemnată asupra patrimoniului cultural. Astfel, daunele adresate direct obiectelor de cult și bunurilor de importanță majoră, care întruchipează istoria și gloria neamului, pot fi diverse: neînsemnate, grave sau chiar distrugerea totală a patrimoniului cultural. Ideea instituirii unei protecții juridice a patrimoniului cultural pe teritoriul actual al Republicii Moldova datează încă dintr-o perioadă îndelungată de timp. În secolul trecut, de exemplu, în timpul conflictelor armate cu participarea mercenarilor, pe teritoriul Republicii Moldova de astăzi, au avut loc numeroase atacuri, pierderi de vieți omenești și distrugeri de bunuri culturale, atât mobile, cât și imobile. După cum am menționat mai sus, reiterăm că nu mai este un secret militar că, în cazul conflictelor armate, participă și persoane terțe pe câmpul de luptă, care în literatura de specialitate, au calitatea de mercenar. Un mercenar este o persoană care este special recrutată în țară sau în străinătate pentru a lupta într-un conflict armat, care ia parte la ostilități în special în vederea obținerii unui avantaj personal și căreia îi este efectiv promisă, de către o parte la conflict sau în numele ei, o remunerație superioară aceleia promise sau plătite combatanților, având un grad și o funcție analoge în forțele armate ale acestei părți; care nu este nici resortisant al unei părți la conflict și nici rezident al teritoriului controlat de o parte la conflict; care nu este membru al forțelor armate ale unei părți la conflict și care nu a fost trimisă de către un stat, altul decât o parte la conflict, în misiune oficială, ca membru al forțelor armate ale statului respectiv. Prin urmare, considerăm meritorie, în literatura de specialitate, elaborarea unui studiu privind evoluția cadrului normativ internațional principal, care are menirea de-a proteja și valorifica patrimoniul cultural al Republicii Moldova în urma focarelor armate cu participarea mercenarilor.