Conceptualizarea diferenţierii şi individualizării demersului didactic în formarea profesională iniţială
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
320 14
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-10 10:04
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
37.09:81 (6)
Organizarea instruirii (533)
Lingvistică. Limbi (5052)
SM ISO690:2012
PASCARU, Daniela. Conceptualizarea diferenţierii şi individualizării demersului didactic în formarea profesională iniţială. In: Noi tendinţe în predarea limbajelor de specialitate în contextul racordării învăţământului : superior la cerinţele pieţii muncii, Ed. 2, 18 martie 2017, Chişinău. Chişinău: Centrul Editorial-Poligrafic al USM, 2017, Ediția 2, pp. 119-122. ISBN 978-9975-56-433-5.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Noi tendinţe în predarea limbajelor de specialitate în contextul racordării învăţământului
Ediția 2, 2017
Conferința "Noi tendinţe în predarea limbajelor de specialitate în contextul racordării învăţământului superior la cerinţele pieţii muncii"
2, Chişinău, Moldova, 18 martie 2017

Conceptualizarea diferenţierii şi individualizării demersului didactic în formarea profesională iniţială

CZU: 37.09:81

Pag. 119-122

Pascaru Daniela
 
Universitatea de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 1 septembrie 2021


Rezumat

Sistemul de învăţământ care are la bază abordarea diferenţiată a învăţării este un sistem „centrat pe student” sau pe măsura studentului, ceea ce conduce la formarea capacităţilor de autoinstruire. În sistemul de educaţie, cel mai important element este procesul de predare-învăţare-evaluare; astfel, prin diferenţiere şi individualizare, profesorul reuşeşte să sprijine, să faciliteze, să încurajeze procesul de instruire. În acest context de idei, rolul profesorului este de a adopta şi selecta sarcini care se potrivesc fiecărui student în parte, în scopul modelării şi integrării personalităţii acestuia în mediul social, cu condiţia respectării individualităţii sale. Activităţile cu acelaşi obiectiv pot fi elaborate prin diferite modalităţi, astfel ca studenţii să le realizeze valorificând capacităţile individuale, exprimate prin stilul de inteligenţă şi stilul de învăţare. Diferenţierea şi individualizarea instruirii se constituie ca noi obiective ale activităţii cadrelor didactice. În calitate de strategie de asigurare a eficienţei procesului de formare prin valorificarea maximală a potenţialului de care fiecare educabil dispune, diferenţierea şi individualizarea instruirii trebuie să devină elemente de conţinut ale carierei şi comportamentului didactic.

Cuvinte-cheie
diferenţiere, individualizare, demers didactic, progres academic, principiu, potențial individual, proces, produs