Articolul precedent |
Articolul urmator |
350 16 |
Ultima descărcare din IBN: 2023-11-26 23:15 |
SM ISO690:2012 COSTIN, Mariana, CHIRU, Tatiana, BENEA, Anna. Corelarea între conţinutul total de polifenoli şi acţiunea antioxidantă în unele produse vegetale. In: Culegere de rezumate științifice ale studenților, rezidenților și tinerilor cercetători, 1 ianuarie 2016, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: CEP ”Medicina”, 2016, p. 20. ISBN 978-9975-82-029-5.. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Culegere de rezumate științifice ale studenților, rezidenților și tinerilor cercetători 2016 | |||||
Conferința "Culegere de rezumate ştiinţifice ale studenţilor, rezidenţilor şi tinerilor cercetători" Chișinău, Moldova, 1 ianuarie 2016 | |||||
|
|||||
Pag. 20-20 | |||||
|
|||||
Descarcă PDF | |||||
Rezumat | |||||
Introducere. Compuşii polifenolici reduc oxidarea lipoproteinelor de joasă densitate prin proprietăţi antioxidante. Scopul lucrării. Evaluarea corelaţiei între conţinutul total de polifenoli şi acţiunea antioxidană în unele produse vegetale recoltate din colecţia Centrului Ştiinţific de Cultivare a Plantelor Medicinale (CŞCPM) USMF N. Testemiţanu. Material şi metode. Produsele vegetale: Turiţă-mare (Agrimonia eupatoria L.), cicoare (Cichorium intybus L.), sclipeţi (Potentilla erecta L.) şi tătăneasă (Symphytum officinale L.) au fost recoltate conform recomandărilor farmacopeeice. Polifenolii au fost dozaţi prin metoda spectrofotometrică, cu reagentul Folin-Ciocalteu, iar acţiunea antixidantă s-a realizat prin testul DPPH, după Trolox. Rezultate. Activitatea antioxidantă prin testul DPPH, denotă faptul că cu cât IC 50 este mai mic, cu atât acţiunea antioxidantă este mai mare. Rezultatele obţinute confirmă că părţíle aeriene de turiţă manifestă cea mai înaltă activitate antioxidantă, urmată de sclipeţi, cicoare şi tătăneasă: Agrimonia eupatoria L. (IC 50 = 45,55 μg/ml) ˃ Potentilla erecta L. Rausch (60,65 μg/ml ) ˃ Cichorium intybus L. (IC 50 – 173, 08 μg/ml ) ˃ Symphytum officinale L. (205,56 μg/ml), cu un conţinut în descreştere a polifenolilor, respectiv: 6,07% ˃ 4,98% ˃ 2,88% ˃ 1,52%. Concluzii. Rezultatul studiului a pus în evidenţă corelarea între conţinutul de polifenoli şi acţiunea antioxidantă. Turiţa (Agrimonia eupatoria L.) este special cu conţinutul cel mai înalt de polifenoli, în corelare cu o acţiune antioxidantă semnificatifă, urmată de cicoare, sclipeţi şi tătăneasă. |
|||||
Cuvinte-cheie produse vegetale, polifenoli, acţiune antioxidantă., plant products, polyphenols, antioxidant action. |
|||||
|