Corelarea între conţinutul total de polifenoli şi acţiunea antioxidantă în unele produse vegetale
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
350 16
Ultima descărcare din IBN:
2023-11-26 23:15
SM ISO690:2012
COSTIN, Mariana, CHIRU, Tatiana, BENEA, Anna. Corelarea între conţinutul total de polifenoli şi acţiunea antioxidantă în unele produse vegetale. In: Culegere de rezumate științifice ale studenților, rezidenților și tinerilor cercetători, 1 ianuarie 2016, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: CEP ”Medicina”, 2016, p. 20. ISBN 978-9975-82-029-5..
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Culegere de rezumate științifice ale studenților, rezidenților și tinerilor cercetători 2016
Conferința "Culegere de rezumate ştiinţifice ale studenţilor, rezidenţilor şi tinerilor cercetători"
Chișinău, Moldova, 1 ianuarie 2016

Corelarea între conţinutul total de polifenoli şi acţiunea antioxidantă în unele produse vegetale

The correlation between the content of total polyphenols factional strife and antioxidant action in some plant products


Pag. 20-20

Costin Mariana, Chiru Tatiana, Benea Anna
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
Disponibil în IBN: 21 iulie 2021


Rezumat

Introducere. Compuşii polifenolici reduc oxidarea lipoproteinelor de joasă densitate prin proprietăţi antioxidante. Scopul lucrării. Evaluarea corelaţiei între conţinutul total de polifenoli şi acţiunea antioxidană în unele produse vegetale recoltate din colecţia Centrului Ştiinţific de Cultivare a Plantelor Medicinale (CŞCPM) USMF N. Testemiţanu. Material şi metode. Produsele vegetale: Turiţă-mare (Agrimonia eupatoria L.), cicoare (Cichorium intybus L.), sclipeţi (Potentilla erecta L.) şi tătăneasă (Symphytum officinale L.) au fost recoltate conform recomandărilor farmacopeeice. Polifenolii au fost dozaţi prin metoda spectrofotometrică, cu reagentul Folin-Ciocalteu, iar acţiunea antixidantă s-a realizat prin testul DPPH, după Trolox. Rezultate. Activitatea antioxidantă prin testul DPPH, denotă faptul că cu cât IC 50 este mai mic, cu atât acţiunea antioxidantă este mai mare. Rezultatele obţinute confirmă că părţíle aeriene de turiţă manifestă cea mai înaltă activitate antioxidantă, urmată de sclipeţi, cicoare şi tătăneasă: Agrimonia eupatoria L. (IC 50 = 45,55 μg/ml) ˃ Potentilla erecta L. Rausch (60,65 μg/ml ) ˃ Cichorium intybus L. (IC 50 – 173, 08 μg/ml ) ˃ Symphytum officinale L. (205,56 μg/ml), cu un conţinut în descreştere a polifenolilor, respectiv: 6,07% ˃ 4,98% ˃ 2,88% ˃ 1,52%. Concluzii. Rezultatul studiului a pus în evidenţă corelarea între conţinutul de polifenoli şi acţiunea antioxidantă. Turiţa (Agrimonia eupatoria L.) este special cu conţinutul cel mai înalt de polifenoli, în corelare cu o acţiune antioxidantă semnificatifă, urmată de cicoare, sclipeţi şi tătăneasă.

Introduction. Polyphenolic compounds reduce the oxidation of low density lipoprotein by antioxidant properties. Objective of the study.Evaluation of the correlation between the content of total polyphenols and antioxidat action in some vegetable products harvested in the Scientific Center of cultivation of medicinal plants (CȘCPM) SUMP N. Testimitanu. Material and methods. Plant products: Turiță-large (Agrimonia eupatoria L.), chicory (Cichorium intybus L.), sclipeți (Potentilla erecta L.) and for Dermatologic (Symphytum officinale L.) were collected in accordance with the recommendations of the farmacopeeice. Polyphenols have been dozați by Spectrophotometric method with in-house reagent Folin-Ciocalteu, and antixidantă action was accomplished by DPPH test after Trolox. Results. Acrivitatea antioxidant, DPPH test shows that the higher the IC 50 is smaller, the antioxidant action is greater. The results obtained confirm that the air părțíle turiță manifest the highest antioxidant activity, followed by sclipeți, and chicory for Dermatologic: Agrimonia eupatoria L. (IC 50=45.55 μg/ml) ˃ Potentilla erecta L. Rausch (60.65 μ g/ml) Cichorium intybus ˃ L. (IC 50 – 173.08 μg/ml) ˃ Symphytum officinale L. (205.56 μ g/ml) with a decrease in the content of polyphenols, such as: 6.07% ˃ 4.98% ˃ 2.88% ˃ 1.52%. Conclusions. The result of the survey has shown the correlation between the content of polyphenol and antioxidant action. Turița (Agrimonia eupatoria L. speciacu) is the highest content of polyphenols, in correlation with antioxidant action, followed by semnificatifă, sclipeți and chicory for Dermatologic.

Cuvinte-cheie
produse vegetale, polifenoli, acţiune antioxidantă.,

plant products, polyphenols, antioxidant action.