Studiul comparativ al totalului fenolic din semințe negerminate și germinate de Triticum Aestivum și Helianthus Annuus
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
364 0
SM ISO690:2012
GRIGORIEV, Valeria, CHIRU, Tatiana. Studiul comparativ al totalului fenolic din semințe negerminate și germinate de Triticum Aestivum și Helianthus Annuus. In: Culegere de rezumate științifice ale studenților, rezidenților și tinerilor cercetători, 1 ianuarie 2016, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: CEP ”Medicina”, 2016, p. 18. ISBN 978-9975-82-029-5..
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Culegere de rezumate științifice ale studenților, rezidenților și tinerilor cercetători 2016
Conferința "Culegere de rezumate ştiinţifice ale studenţilor, rezidenţilor şi tinerilor cercetători"
Chișinău, Moldova, 1 ianuarie 2016

Studiul comparativ al totalului fenolic din semințe negerminate și germinate de Triticum Aestivum și Helianthus Annuus

Comparative study of total phenolic content of sprouted and unsprouted grains of Triticum Aestivum and Helianthus Annuus


Pag. 18-18

Grigoriev Valeria, Chiru Tatiana
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
 
Disponibil în IBN: 21 iulie 2021


Rezumat

Introducere. Polifenolii din cereale reprezintă compuși bioactivi ce exercită efect antiinflamator, antialergic, antitrombotic, antibacterial, antiviral și vasodilatator. Germinarea neutralizează inhibitorii de enzime și acidul fitic, inactivează aflatoxinele, și amplifică conținutul antioxidanților pînă la 515 ori. Scopul lucrării. Determinarea totalui fenolic din semințe negerminate și germinate de grîu și floarea-soarelui, evaluarea comparativă a potențialului farmacoterapeutic a extractelor. Material și metode. Cariopsele de grîu și achenele de floarea-soarelui au fost colectate în s. Rădeni, r. Strășeni în a. 2015. Totalul fenolic a fost determinat prin metoda spectrofotometrică, utilizînd reactivul Folin-Ciocalteau, standard acidul galic. Rezultate. Pentru grîul negerminat totalul fenolilor constituie 17,15 mg EAG/g masă uscată, iar pentru cel germinat este egal cu 22,05 mg EAG/g masă uscată. Pentru seminţele negerminate de floarea-soarelui valoarea este de 52,96 şi pentru germinată respectiv 86,14 mg EAG/g masă uscată. Rezultatele experimenţelor denotă creșterea conținutului de polifenoli în urma procesului de germinare. Concluzii. Germinarea amplifică conținutul de polifenoli cu 28,52% în cazul cariopselor de grîu și cu 62,64% pentru achenele de floarea-soarelui. Polifenolii au un potențial major în lupta cu bolile degenerative cauzate de stresul oxidativ și posedă un larg spectru farmacoterapeutic.

Introduction. Polyphenols of cereals are the major bioactive compounds for health benefits, including anti-inflammatory, antiallergic, antithrombotic, antibacterial, antiviral, and vasodilatory actions. Sprouting neutralizes enzyme inhibitors and phytic acid, inactivates aflatoxin and increases the amount of antioxidants up to 515 times. Objective of the study. To determine the total phenolic content of unsprouted and sprouted grains of wheat and sunflower and to analyze comparatively the potential pharmacotherapeutic effect of the extracts. Material and methods. The caryopsis of wheat and achenes of sunflower were harvested in the village Rădeni, district Strășeni in 2015. Total phenolic content was determined spectrophometrically, using Folin-Ciocalteau reagent and galic acid as standard. Results. For unsprouted wheat total phenolic content constitutes 17,15 mg GAE/g dry mass, but for the sprouted it is equal to 22,05 mg GAE/g dry mass. For unsprouted sunflower the value is 52,96 but for the sprouted sample is 86, 14 mg GAE/g dry mass, respectively. The experimental results show clearly the increase of total phenolic content owing to germination process. Conclusions. The germination process majors the content of polyphenols by 28,52% for the caryopsis of wheat and by 62,64% for the achenes of sunflower. Polyphenols have a tremendous potential in the treatment of degenerative diseases caused by oxidative stress and suppose a large pharmacotherapeutic spectrum of activity.

Cuvinte-cheie
grîu, floarea-soarelui, Germeni, polifenoli, antioxidanţi,

Wheat, sunflower, sprouts, polyphenols, antioxidants