Dialogue – dialogisme: enjeux et actualisations
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
393 1
Ultima descărcare din IBN:
2023-02-12 18:51
SM ISO690:2012
PELIN, Olga. Dialogue – dialogisme: enjeux et actualisations. In: Interuniversitaria, 29 octombrie 2012, Bălți. Bălți, Republica Moldova: Universitatea de Stat „Alecu Russo" din Bălţi, 2012, Ediția 07, Vol.1, pp. 167-171. ISBN 978-9975-50-061-6.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Interuniversitaria
Ediția 07, Vol.1, 2012
Colocviul "Interuniversitaria"
Bălți, Moldova, 29 octombrie 2012

Dialogue – dialogisme: enjeux et actualisations


Pag. 167-171

Pelin Olga
 
Universitatea de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 18 iunie 2021


Rezumat

Actualitatea acestui subiect este că dialogul şi dialogismul sunt peste tot: în inte-racţiunea de zi cu zi sau în "interacţiunea" textelor. Obiectivul principal urmărit în lucrarea noastră este de a stabili similitudinile şi diferenţele dintre cele două fenomene lingvistice: dialogul este o interacţiune directă, în timp ce dialogismul este un fel de "dialog indirect." Acest articol îşi propune să exploreze relaţiile dintre conceptele de dialogism şi dialog, care conform autorilor, pot fi similare sau, în subsidiar, ca fiind contradictorii în care acestea se aplică la dialog în praesentia. Într-adevăr, pentru unii, să întreprindă studiul dialogului dialogic nu sunt nici mai mult nici mai puţin interesaţi şi de co-construcţie. Ne propunem aici de a explora rezonanţele dintre cele două concepte. Vom realiza acest lucru prin compararea contribuţiilor lor respective, domeniile lor de suprapunere şi de divergenţă. Discuţia noastră are ca punct de pornire distincţia, adoptată pe scară largă, între dialogal şi dialogic sau, cu alte cuvinte, între dialogul extern şi dialogizarea internă, primul referindu-se la fe-nomenele interlocutive, al doilea – la relaţiile pe care afirmaţia le menţine cu alte discursuri. Această distincţie întâlneşte o altă, care opune dialogul în preasentia cu dialogul de la distanţă, in absentia, dialog cu alte discursuri. Totuşi, aceste două noţiuni nu trebuie absolut opuse: putem spune că dialogul este un tip de text abstract şi dialogismul – o figură concretă care îl actualizează.

Cuvinte-cheie
Dialogue –, Dialogisme –, Interlocuteur – Écoute active –, Phénomènes textuels –, Séparation des locuteurs –, Reprises –, Postures métalinguistiques