Influiența nanoparticulelor dioxidului de titan asupra însușirilor fizico-chimice și catalitice ale lipazelor exocelulare sintetizate de tulpina Aspergillus Niger CNMN FD 01 la cultivare în profunzime
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
377 9
Ultima descărcare din IBN:
2023-09-20 10:10
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
579.222:582.282 (1)
Microbiologie generală (133)
Botanică sistematică (855)
SM ISO690:2012
CILOCI (DESEATNIC), Alexandra, CLAPCO, Steliana, TIURINA, Janeta, DVORNINA, Elena, LABLIUC, Svetlana. Influiența nanoparticulelor dioxidului de titan asupra însușirilor fizico-chimice și catalitice ale lipazelor exocelulare sintetizate de tulpina Aspergillus Niger CNMN FD 01 la cultivare în profunzime. In: Biotehnologii moderne - soluții pentru provocările lumii contemporane, 20-21 mai 2021, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: Tipografia "Artpoligraf", 2021, p. 139. ISBN 978-9975-3498-7-1. DOI: https://doi.org/10.52757/imb21.081
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Biotehnologii moderne - soluții pentru provocările lumii contemporane 2021
Simpozionul "Simpozion ştiinţific naţional cu participare internaţională: "
Chişinău, Moldova, 20-21 mai 2021

Influiența nanoparticulelor dioxidului de titan asupra însușirilor fizico-chimice și catalitice ale lipazelor exocelulare sintetizate de tulpina Aspergillus Niger CNMN FD 01 la cultivare în profunzime

DOI:https://doi.org/10.52757/imb21.081
CZU: 579.222:582.282

Pag. 139-139

Ciloci (Deseatnic) Alexandra, Clapco Steliana, Tiurina Janeta, Dvornina Elena, Labliuc Svetlana
 
Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 11 iunie 2021


Rezumat

În scopul stabilirii influenţei nanomaterialelor asupra însușirilor lipazelor extracelulare sintetizate de micromiceta Aspergillus niger CNMN FD 01 s-au efectuat cercetări comparative a proprietăţilor fizicochimice şi catalitice a preparatelor enzimatice obţinute prin cultivarea tulpinii producătoare în condiţii clasice (martor) şi de sinteză orientată, cu utilizarea nanoparticulelor dioxidului de titan (TiO2) (experiment), utilizat în calitate de biostimulator al enzimelor lipolitice. Pentru realizarea scopului au fost determinate activitatea catalitică, temperatura optimă de acțiune și termostabilitatea, pH-ul optim de acţiune şi pH-stabilitatea preparatelor lipolitice – caracteristici principale în vederea implementării succesive a preparatelor enzimatice. Conform rezultatelor cercetării, activitatea catalitică a preparatelor martor și experimental, evaluată după gradul de hidroliză a uleiului de masline prin dozarea activității lipolitice în condiții standard de hidroliză (37 °C, pH-7,0, timp de incubare 1 oră) a constituit 675000 U/g pentru preparatul martor și 1000000 U/g – pentru cel experimental, fiind superioară martorului cu 48,1%. Temperaturile optime de acțiune sunt identice pentru ambele tipuri de preparate, se manifestă în intervalul 20-80°C cu activitatea lipolitică maximală la 40°C. Activitatea optimă de acțiune pentru ambele preparate înglobează activitatea lipolitică maximală a preparatelor, determinată în condiții standard de hidroliză (675000 U/g și, respectiv, 1000000 U/g) a substratului cu păstrarea nivelului superior al activității preparatului experimental. Termostabilitatea preparatelor lipolitice s-a determinat prin dozarea activității enzimatice remanente după 15, 30 și 60 minute de menținere a preparatelor în lipsa substratului la diferite valori de temperatură în limitele 30-90°C. S-a constatat că indiferent de durata tratării, activitatea remanentă maximală în preparatul martor a fost marcată la temperaturile de 40°C și 60°C constituind 500000 U/g, în preparatul experimental - la 40°C și 70°C, constituind 750000 U/g, prezentând astfel 74,1%, și respectiv, 75,0% din activitatea enzimatică maximală stabilită până la termotratare. Ambele preparate enzimatice se caracterizează prin prezența a două optime ale pH-ului de acţiune – 5,0 și 7,0-8,0. Nivelul activităţii relevate în preparatul experimental la pH-ul 5,0 constituie 1000000 U/g, faţă de 750000 U/g în proba martor, fiind cu 33% mai înalt. Sporul activității enzimatice asigurat de nanooxidul de titan se păstrează la toate valorile de pH testate, în cazul valorilor optime constituind – 33,3% (pH-5,0) și 50,8% (pH-7,0 și 8,0). Preparatul experimental obținut din lichidul cultural al micromicetei rezultat la cultivarea în condiții de sinteză orientată cu utilizarea nanodioxidului TiO2 se distinge prin pH stabilitate mai înaltă față de cel produs în condiții clasice de cultivare, practic la toate valorile pH-lui analizate. Spre deosebire de preparatul martor care prezintă valoarea maximală a activității reziduale la pH-ul 3,0, ulterior aceasta diminuând treptat odată cu creșterea pH-ului, proba experimentală manifestă, suplimentar încă două maxime ale activității la pH-ul 6,0 și 9,0 cu nivel identic al activității reziduale constituind 754000 U/g, ceea ce prezintă 75,4% din valoarea activității maximale inițiale. Sporul activității enzimatice asigurat de nanoparticulele de TiO2 se păstrează, activitatea preparatului experimental fiind practic dublă față de cea stabilită în cazul preparatului martor în toate probele analizate. Conform rezultatelor cercetării, nanodioxidul TiO2 influențează mai semnificativ însușirile catalitice ale lipazelor extracelulare sintetizate de producător, asigurând o creştere a activităţii lipolitice de 1,5 ori față de preparatul martor. Efectul provocat de nanoparticule este stabil și se păstrează la toate etapele de procesare tehnologică al lichidului cultural, precipitarea şi izolarea enzimelor, precum şi în condiţii modificate de pH (2,2-9,0) şi temperatură (60-90°C).