Influiența nanoparticulelor oxizilor metalici asupra spectrului polipeptidic a preparatelor enzimatice obținute cu tulpini de fungi miceliali din genurile Trichoderma, Fusarium, Rhizopus, Aspergillus în cultură submersă
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
440 9
Ultima descărcare din IBN:
2023-05-03 17:12
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
57.087:579 (1)
Tehnici biologice, echipament şi metode experimentale în general (194)
Microbiologie (691)
SM ISO690:2012
CILOCI (DESEATNIC), Alexandra, BIVOL, Cezara, CLAPCO, Steliana, TIURINA, Janeta, DVORNINA, Elena, LABLIUC, Svetlana. Influiența nanoparticulelor oxizilor metalici asupra spectrului polipeptidic a preparatelor enzimatice obținute cu tulpini de fungi miceliali din genurile Trichoderma, Fusarium, Rhizopus, Aspergillus în cultură submersă. In: Biotehnologii moderne - soluții pentru provocările lumii contemporane, 20-21 mai 2021, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: Tipografia "Artpoligraf", 2021, p. 138. ISBN 978-9975-3498-7-1. DOI: https://doi.org/10.52757/imb21.079
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Biotehnologii moderne - soluții pentru provocările lumii contemporane 2021
Simpozionul "Simpozion ştiinţific naţional cu participare internaţională: "
Chişinău, Moldova, 20-21 mai 2021

Influiența nanoparticulelor oxizilor metalici asupra spectrului polipeptidic a preparatelor enzimatice obținute cu tulpini de fungi miceliali din genurile Trichoderma, Fusarium, Rhizopus, Aspergillus în cultură submersă

DOI:https://doi.org/10.52757/imb21.079
CZU: 57.087:579

Pag. 138-138

Ciloci (Deseatnic) Alexandra, Bivol Cezara, Clapco Steliana, Tiurina Janeta, Dvornina Elena, Labliuc Svetlana
 
Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 11 iunie 2021


Rezumat

Analiza spectrului polipeptidic a proteinelor izolate din preparatele enzimatice a fost efectuată prin electroforeză în gel de poliacrilamidă SDS-PAGE (15%) prin metoda descrisa de Laemmli [Laemli, U. K., 1970]. Gelurile au fost nuanțate cu coomasie Brillant Blue R-250. În calitate de marcheri proteici au servit proteinele: Phosphorylase b (97.4kDa), Bovine serum albumin (67.0kDa), Egg albumin (45.0kDa), Carbonic anhydrase (29.0kDa), Trypsin inhibitor (21.0kDa). SDS-electroforeza proteinelor extrase din preparatele enzimatice prezintă numeroase benzi polipeptidice, caracteristice preparatelor cu un grad de puritate 10x, obținute prin sedimentare cu etanol 96%. În cazul studiului SDS-electroforezei proteinelor extrase din preparatele proteolitice obținute cu tulpinile de micromicete Trichoderma koningii Oudemans CNMN FD 15 și Fusarium gibbosum CNMN FD 12 la cultivare în condiții clasice (martor) și prin sinteză orientată (experimentale) în prezența nano-oxizilor ZnO și Fe3O4 au evidențiat atât asemănări, cât și diferențe esențiale între probele martor și experimentale. În cazul micromicetei Trichoderma koningii cele mai evidente polipeptide comune au prezentat masa moleculară aparentă de 17 kDa, 26,5 kDa, 34,5 kDa. Diferență vizibilă a prezentat polipeptidul cu masa moleculară 43,5 kDa prezent în proba-martor, dar absent în proba experimentală la cultivarea producătorului în prezența nano-oxidului ZnO, și polipeptidul cu masa moleculară aparentă de 25,5 kDa identificat în proba experimentală, dar absent în proba martor. În cazul electroforezei proteinelor extrase din preparatele proteolitice obținute din Fusarium gibbosum CNMN FD 12 cea mai evidentă deosebire marcată este apariția polipeptidului cu masa moleculară aparentă 54,5 kDa în proba cultivată în prezența nanoparticulelor Fe3O4. Dintre benzile identice se menționează polipeptidele cu masa moleculară aparentă 48,5 kDa și 24 kDa. Electroforeza proteinelor extrase din preparatele lipolitice obținute în baza tulpinii Rhizopus arrhizus CNMN FD 03 și Aspergillus niger CNMN FD 01 a demonstrat asemănări marcante între spectrul polipeptidic al preparatelor rezultate la cultivarea micromicetelor în condiții clasice și de sinteză orientată în prezența nanooxizilor metalici. Astfel, pentru probele obținute cu tulpina Rhizopus arrhizus au fost bine evidențiate polipeptidele comune cu masele moleculare aparente 101 kDa, 94 kDa, 53,5 kDa, 47,5 kDa, 45 kDa, 26,5 kDa, 18 kDa. Diferență evidentă a reprezentat polipeptidul cu masa moleculară aparentă 60kDa, evidențiat la cultivarea micromicetei în prezența nanoparticulelor Fe3O4. SDS-electroforeza proteinelor extrase din preparatele lipolitice obținute din Aspergillus niger CNMN FD 01, la fel, a prezentat asemănări și deosebiri între probele cultivate în lipsa și în prezența NPs TiO2. Dintre benzile polipeptidice identice sunt bine evidențiate cele cu masa moleculară aparentă de 100,5 kDa, 87 kDa, 54,5 kDa, 45 kDa, 43 kDa. Diferență evidentă au prezentat polipeptidele cu masa moleculară 27,5 kDa în probele optimizate cu nano-TiO2 și polipeptidele cu masa moleculară 39 kDa și 22,5 kDa în probele martor. Astfel, aplicarea nanooxizilor metalici ZnO, Fe3O4, TiO2 în biotehnologia fungilor miceliali Trichoderma koningii CNMN FD 15, Fusarium gibbosum CNMN FD 12, Rhizopus arrhizus CNMN FD 03 și Aspergillus niger CNMN FD 01 la etapa cultivării ca factori de stimulare a biosintezei hidrolazelor exocelulare modifică spectrul polipeptidic al preparatelor enzimatice obținute cu implicarea nanoparticulelor, demonstrând atât apariția unor polipeptide noi, dar și dispariția altor polipeptide identificate în probele cultivate în condiții clasice.