Mecanisme de acţiune antimicrobiană a taninurilor modificate chimic
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
535 0
SM ISO690:2012
LUPAŞCU, Lucian. Mecanisme de acţiune antimicrobiană a taninurilor modificate chimic. In: International Conference of Young Researchers , 6-7 noiembrie 2008, Chişinău. Chişinău: Tipogr. Simbol-NP SRL, 2008, Ediția 6, p. 57. ISBN 978-9975-70-769-5.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
International Conference of Young Researchers
Ediția 6, 2008
Conferința "International Conference of Young Researchers "
Chişinău, Moldova, 6-7 noiembrie 2008

Mecanisme de acţiune antimicrobiană a taninurilor modificate chimic


Pag. 57-57

Lupaşcu Lucian12
 
1 Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie,
2 Institutul de Chimie
 
 
Disponibil în IBN: 24 mai 2021


Rezumat

Proprietăţile antimicrobiene ale taninurilor se realizează prin următoarele mecanisme: inhibiţia enzimelor extracelulare microbiene, deprivarea substratelor necesare pentru creşterea microbiană, acţiunea asupra metabolismului microbian prin inhibiţia fosforilării oxidative şi deprivarea de fier. Se cunoaşte că extractele fenolice din unele plante dezintegrează membrana externă a tulpinilor de Salmonella examinate, ceea ce indică captarea fenilaftilaminei şi eliberarea a 14-c-galactozlipopolizaharidei [1, 2, 3]. Totodată, mecanismele de rezistenţă a microorganismelor împotriva taninurilor se realizează prin detoxifierea acestora ca urmare a sintezei polimerilor de complexare a taninurilor, oxidarea compuşilor, biodegradarea compuşilor şi sinteza sideroforilor. În cercetările noastre s-a constatat că enoxilul – enotanină hidrosolubilizată prin modificare chimică acţionează asupra bacteriei Pseudomonas aeruginosa prin reprimarea activităţii unor enzime importante pentru viabilitatea şi patogenitatea acesteia – oxidazelor, citratreductazelor, hemolizinei, precum şi a indolului şi piocianinei. Studiul comparativ al acţiunii unui şir de preparate antibiotice asupra culturilor de P.aeruginosa, tratate şi netratate în prealabil cu enoxil a pus în evidenţă faptul că enoxilul măreşte sensibilitatea microorganismului la majoritatea antibioticelor testate, ceea ce relevă posibilitatea utilizării enoxilului la tratarea infecţiilor produse de P.aeruginosa. Prin metoda chemiluminiscenţei s-a constatat activitatea antioxidativă a Enoxilului.

Cuvinte-cheie
Enoxil, mecanisme, activitate antimicrobiană