Influenţa fibrelor alimentare de natură diversă asupra metabolismului aminoacizilor
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
301 12
Ultima descărcare din IBN:
2023-11-28 14:35
SM ISO690:2012
PETREANU, Mariana. Influenţa fibrelor alimentare de natură diversă asupra metabolismului aminoacizilor. In: International Conference of Young Researchers , 6-7 noiembrie 2008, Chişinău. Chişinău: Tipogr. Simbol-NP SRL, 2008, Ediția 6, p. 42. ISBN 978-9975-70-769-5.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
International Conference of Young Researchers
Ediția 6, 2008
Conferința "International Conference of Young Researchers "
Chişinău, Moldova, 6-7 noiembrie 2008

Influenţa fibrelor alimentare de natură diversă asupra metabolismului aminoacizilor


Pag. 42-42

Petreanu Mariana
 
Institutul de Fiziologie şi Sanocreatologie
 
Disponibil în IBN: 24 mai 2021


Rezumat

Necătînd la inerţia relativă a fibrelor alimentare,ele sunt capabile de a avea o influenţă considerabilă asupra stării funcţionale a tractului gastrointestinal şi asupra metabolismului glucidic, lipidic şi proteic. Scopul cercetărilor este studiul influenţei fibrelor alimentare de natură diversă asupra metabolismului aminoacizilor. În calitate de fibre alimentare au fost utilizate fibre tradiţionale(tărâţa de grâu, preparatul “Fibrofit”), cît şi netradiţionale(făina din seminţe de struguri), care au fost incluse în raţia alimentarăîn cantitate de 0,5% din masa corpului. S-a determinat că fibrele alimentare din făina din seminţe de struguri a avut o influenţă benefică asupra metabolismului aminoacizilor. Concentraţia aminoacizilor în plasma sanguină la şobolanii care au fost alimentaţi cu o raţie alimentară de bază a constituit 889,02±74,06mkM/100ml, în raport cu lotul martor - 754,1±114,71mkM/100ml. Tărâţa de grâu a scăzut metabolismul aminoacizilor pînă la 757,97±63,17mkM/100ml, însă în raport cu martorul a avut indici mai favorabili. O influenţă negativă asupra metabolismului aminoacizilor a avut-o preparatul ”Fibrofit”, care a scăzut concentraţia aminoacizilor pînă la 556,07±18,87mkM/100ml. Fibrele alimentare au avut o reacţie neadecvată asupra metabolismului aminoacizilor esenţiali, imunoactivi, glicogeni, proteinogeni. Dintre toate fibrele alimentare utilizate, făina din seminţe de struguri a manifestat o activitate biologică şi eficacitate înaltă.

Cuvinte-cheie
fibre alimentare, aminoacizi, metabolism, tărâţă de grâu, făina din seminţe de struguri, Fibrofit