Evaluarea schimbărilor cantitative din componenţa biochimică a spirulinei la cultivare în prezenţa unor compuşi heterotrinucleari ai FE(III)
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
314 2
Ultima descărcare din IBN:
2022-06-22 16:39
SM ISO690:2012
OLAN, Olga. Evaluarea schimbărilor cantitative din componenţa biochimică a spirulinei la cultivare în prezenţa unor compuşi heterotrinucleari ai FE(III). In: International Conference of Young Researchers , 6-7 noiembrie 2008, Chişinău. Chişinău: Tipogr. Simbol-NP SRL, 2008, Ediția 6, p. 41. ISBN 978-9975-70-769-5.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
International Conference of Young Researchers
Ediția 6, 2008
Conferința "International Conference of Young Researchers "
Chişinău, Moldova, 6-7 noiembrie 2008

Evaluarea schimbărilor cantitative din componenţa biochimică a spirulinei la cultivare în prezenţa unor compuşi heterotrinucleari ai FE(III)


Pag. 41-41

Olan Olga
 
Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie
 
Disponibil în IBN: 24 mai 2021


Rezumat

Este cunoscut faptul că deficienţa nutriţională şi utilizarea unor produse cu un conţinut scăzut de microelemente, vitamine şi alte substanţe bioactive afectează grav sănătatea.Un rol deosebit în acest context revine fierului. Deficienţa fierului în organismul uman are drept consecinţă anemia fieriprivă. De aceea devine evidentă căutarea şi evidenţierea unor surse alternative de fier. Biomasa de spirulină este o sursă bogată de proteine, acizi graşi polinesaturaţi, vitamine, antioxidanţi (superoxiddismutaza, β - caroten, ficocianina), polizaharide, aminoacizi imunoactivi ,etc, iar fiind îmbogăţită cu fier poate servi în calitate de materie primă de obţinere a noi produse antianemice. Scopul investigaţiilor efectuate a constat în studiul posibilităţilor de reglare a productivităţii, sintezei orientate a substanţelor bioactive şi acumulării fierului ca parte componentă efectivă a biomasei de Spirulina platensis la cultivare în prezenţa unor compuşi heterotrinucleari ai Fe(III). În calitate de reglatori ai productivităţii şi activităţii biosintetice a S. platensis au fost utilizaţi o serie de compuşi heterotrinucleari ai Fe(III) cu alte metale (Ca, Mg, Zn, Mn, Co, Ni).Compuşii coordinativi au fost suplimentaţi la mediu în prima zi de cultivare în concentraţii de pînă la 50mg/l. Productivitatea a fost deteminată conform metodei elaborate şi descrise de Rudic (1993). Determinarea fierului a fost efectuată conform metodei fotocolorimetrice bazate pe reacţia ionilor de Fe3+ cu rodanura de potasiu. Cercetările efectuate au arătat că heterometalocomplexele care conţin Zn(II),Co(II) şi Mn(II) manifestă o acţiune stimulatoare maximă asupra productivităţii,valorile fiind cu 23-42% mai mari ca în proba martor. Complecşii heterotrinucleari ai Fe(III) se caracterizează printr-un grad diferenţiat de stimulare a procesului de acumulare a fierului în biomasa de spirulină, iar conţinutul fierului creşte în şirul: [Fe2NiO] (0,750%)< [Fe2CoO] (0,832) < [Fe2CaO] (0,91%) < [Fe2MnO] (1,02%) < [Fe2ZnO](1,025%) şi [Fe2MgO] (1,08%) din BAU. Biomasa de spirulină îmbogăţită cu fier poate servi ca sursă de obţinere a noi produse antianemice.

Cuvinte-cheie
Spirulina platensis, compuşi heterotrinucleari ai Fe(III), productivitate, produse antianemice