Utilizarea levurilor din sedimentele de la vinificaţie ca sursă de principii bioactive individuale
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
352 12
Ultima descărcare din IBN:
2023-11-14 21:14
SM ISO690:2012
CHISELIŢĂ, Oleg. Utilizarea levurilor din sedimentele de la vinificaţie ca sursă de principii bioactive individuale. In: International Conference of Young Researchers , 6-7 noiembrie 2008, Chişinău. Chişinău: Tipogr. Simbol-NP SRL, 2008, Ediția 6, p. 36. ISBN 978-9975-70-769-5.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
International Conference of Young Researchers
Ediția 6, 2008
Conferința "International Conference of Young Researchers "
Chişinău, Moldova, 6-7 noiembrie 2008

Utilizarea levurilor din sedimentele de la vinificaţie ca sursă de principii bioactive individuale


Pag. 36-36

Chiseliţă Oleg
 
Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie
 
Disponibil în IBN: 24 mai 2021


Rezumat

Sedimentele de drojdii au o preţioasă compoziţie biochimică. Ele conţin până la 25% substanţă uscată, dintre care: substanţe minerale-5-10%, carbohidraţi-25-50%, compuşi azotaţi -4,8-12%, proteine-30-75%, lipide-2-5%. Partea principală a substanţelor minerale o alcătuiesc derivaţii acidului fosforic (până la 50%) şi diferiţi compuşi ai potasiului (până la 25%). Carbohidraţii sunt prezentaţi prin hemiceluloze şi polizaharidele membranei celulare (glucani, manani), glicogen şi monozaharidele din citoplazma celulară. Sedimentele de drojdii conţin practic toţi aminoacizii cunoscuţi (de la 1,2 până la 10,8%) şi vitamine, care au întrebuinţare largă în farmaceutică. În baza drojdiilor de vin (Saccharomyces vini) sunt elaborate o serie de preparate probiotice ca РЕКИЦЕН-РД 100 г şi Фервитал. Preparatele conţin aminoacizi esenţiali, microelemente, vitamine (în special a grupei B şi D), pectină şi fibre alimentare, polizaharide specifice, enzime, care sunt bioregulatori ai multor procese vitale. Ca obiect de studiu au servit sedimentele de drojdii de la vinificaţie în roşu şi alb de la Institutul Naţional de Viticultură şi Vinificaţie, păstrate în congelator la 12ºC. În rezultatul cercetării conţinutului de proteină şi aminoacizi s-a constatat că valorile acesteia variază de la 41,29 la 64,7 g % S.U., iar cantitatea sumară a aminoacizilor în biomasa drojdiilor de la vinificaţie în roşu şi alb alcătuieşte 42,6919- 67,9050 g/100g S.U. Estimarea conţinutului de aminoacizi esenţiali în drojdiile de la vinificaţie a permis stabilirea unei cantităţi semnificative de treonină, valină, izoleucină, leucină, lizină şi arginină, levurile caracterizându-se printr-un conţinut înalt de aminoacizi esenţiali 20,4 – 29,84 g/100g S.U. Din totalul aminoacizilor identificaţi conţinutul aminoacizilor imunoactivi constituie 28,674...40,696 %, drojdiile de la vinurile roşii conţinând cantităţi importante de serină, glicină, alanină, valină. Acidul asparagic (3,0340 g/100 g S.U.) şi arginina (7,2513 g/100 g S.U.) prevalează în drojdiile provenite de la vinurile albe. Astfel, sedimentele de drojdii de la vinificaţia în roşu şi alb constituie o bogată sursă de proteine, valoarea nutritivă a cărora este exprimată prin conţinutul înalt a aminoacizilor esenţiali şi imunoactivi. Drojdiile vinicole pot fi unul din componentele de bază eficiente pentru elaborarea suplimentelor nutriţionale şi adaosurilor furajere.

Sedimentele de drojdii au o preţioasă compoziţie biochimică. Ele conţin până la 25% substanţă uscată, dintre care: substanţe minerale-5-10%, carbohidraţi-25-50%, compuşi azotaţi -4,8-12%, proteine-30-75%, lipide-2-5%. Partea principală a substanţelor minerale o alcătuiesc derivaţii acidului fosforic (până la 50%) şi diferiţi compuşi ai potasiului (până la 25%). Carbohidraţii sunt prezentaţi prin hemiceluloze şi polizaharidele membranei celulare (glucani, manani), glicogen şi monozaharidele din citoplazma celulară. Sedimentele de drojdii conţin practic toţi aminoacizii cunoscuţi (de la 1,2 până la 10,8%) şi vitamine, care au întrebuinţare largă în farmaceutică. În baza drojdiilor de vin (Saccharomyces vini) sunt elaborate o serie de preparate probiotice ca РЕКИЦЕН-РД 100 г şi Фервитал. Preparatele conţin aminoacizi esenţiali, microelemente, vitamine (în special a grupei B şi D), pectină şi fibre alimentare, polizaharide specifice, enzime, care sunt bioregulatori ai multor procese vitale. Ca obiect de studiu au servit sedimentele de drojdii de la vinificaţie în roşu şi alb de la Institutul Naţional de Viticultură şi Vinificaţie, păstrate în congelator la 12ºC. În rezultatul cercetării conţinutului de proteină şi aminoacizi s-a constatat că valorile acesteia variază de la 41,29 la 64,7 g % S.U., iar cantitatea sumară a aminoacizilor în biomasa drojdiilor de la vinificaţie în roşu şi alb alcătuieşte 42,6919- 67,9050 g/100g S.U. Estimarea conţinutului de aminoacizi esenţiali în drojdiile de la vinificaţie a permis stabilirea unei cantităţi semnificative de treonină, valină, izoleucină, leucină, lizină şi arginină, levurile caracterizându-se printr-un conţinut înalt de aminoacizi esenţiali 20,4 – 29,84 g/100g S.U. Din totalul aminoacizilor identificaţi conţinutul aminoacizilor imunoactivi constituie 28,674...40,696 %, drojdiile de la vinurile roşii conţinând cantităţi importante de serină, glicină, alanină, valină. Acidul asparagic (3,0340 g/100 g S.U.) şi arginina (7,2513 g/100 g S.U.) prevalează în drojdiile provenite de la vinurile albe. Astfel, sedimentele de drojdii de la vinificaţia în roşu şi alb constituie o bogată sursă de proteine, valoarea nutritivă a cărora este exprimată prin conţinutul înalt a aminoacizilor esenţiali şi imunoactivi. Drojdiile vinicole pot fi unul din componentele de bază eficiente pentru elaborarea suplimentelor nutriţionale şi adaosurilor furajere.

Cuvinte-cheie
drojdii, aminoacizi, substanţe biologic active