Dinamica compoziţiei organice a lichidului cultural al spirulinei în procesul cultivării microalgei Dunaliella Salina Teod. CNM-AV-01
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
291 0
SM ISO690:2012
BIVOL, Cezara. Dinamica compoziţiei organice a lichidului cultural al spirulinei în procesul cultivării microalgei Dunaliella Salina Teod. CNM-AV-01. In: International Conference of Young Researchers , 6-7 noiembrie 2008, Chişinău. Chişinău: Tipogr. Simbol-NP SRL, 2008, Ediția 6, p. 34. ISBN 978-9975-70-769-5.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
International Conference of Young Researchers
Ediția 6, 2008
Conferința "International Conference of Young Researchers "
Chişinău, Moldova, 6-7 noiembrie 2008

Dinamica compoziţiei organice a lichidului cultural al spirulinei în procesul cultivării microalgei Dunaliella Salina Teod. CNM-AV-01


Pag. 34-34

Bivol Cezara
 
Universitatea de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 24 mai 2021


Rezumat

Microalgele în procesul activităţii vitale sintetizează şi eliberează în mediul de cultură o serie de compuşi organici (polizaharide, proteine, lipide etc.) care modifică proprietăţile fizice şi biochimice ale mediului de cultură şi asigură dezvoltarea abundentă a microflorei satelite. Astfel, lichidul cultural al spirulinei este valoros pentru dunaliela nu doar prin conţinutul adecvat al compuşilor chimici în componenţa sa, dar şi prin prezenţa substanţelor organice rezultate în urma activităţii metabolice a cianobacteriei. Spirulina este cultivată pe mediul nutritiv Zarrouk în condiţii nonaxenice, înlăturarea microflorei satelite fiind iraţională. La suplimentarea NaCl, în concentraţie optimă pentru dunaliela, microflora satelită a lichidului cultural îşi încetează activitatea vitală, înfluenţând doar indirect metabolismul microalgal, prin diversificarea compoziţiei organice a mediului de cultură. Scopul cercetărilor efectuate este studiul dinamicii compoziţiei organice a lichidului cultural al spirulinei în procesul cultivării microalgei verzi Dunaliella salina. În calitate de obiect de studiu a servit microalga Dunaliella salina inoculată lichid cultural al spirulinei suplimentat cu 100g/l NaCl. Cultivarea s-a efectuat la temperatura 25-27 0C, intensitatea luminii 4000 lucşi. Studiul componenţei organice a lichidului cultural s-a efectuat iniţial, după 3 şi 10 zile de cultivare a dunaliele conform metodelor descrise de Rudic 1993. Observaţiile asupra dinamicii cantităţii de substanţe organice a lichidului cultural al spirulinei în procesul cultivării dunalielei a evidenţiat modificări semnificative ale conţinutul şi naturii materiei organice. Lichidul cultural al spirulinei eliberat de microflora satelită conţine proteine, glucide şi lipide într-o cantitate foarte redusă. După 3 zile de cultivare a dunalielei, cantitatea de proteine sporeşte cu 255,88%, conţinutul de lipide rămîne nemodificat. Glucidele se micşorează cu 48,02%, probabil datorită consumului acestora de către bacteriile satelite ale dunalielei. De asemenea, a fost identificat glicerolul care nu este prezent în lichidul cultural al spirulinei. După 10 zile de cultivare a dunalielei substanţele organice din fracţia lichidului cultural sporesc cantitativ, înregistrând valori maxime,cea mai mare pondere deţinând-o glicerolul - 2,83% din masa uscată.

Cuvinte-cheie
Dunaliella salina, lichid cultural, compoziţie organică, glicerol