Acţiunea compuşilor coordinativi ai CU(II) asupra productivităţii cianobacteriei Spirulina Platensis
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
323 0
SM ISO690:2012
BALAN (BATÎR), Ludmila. Acţiunea compuşilor coordinativi ai CU(II) asupra productivităţii cianobacteriei Spirulina Platensis. In: International Conference of Young Researchers , 6-7 noiembrie 2008, Chişinău. Chişinău: Tipogr. Simbol-NP SRL, 2008, Ediția 6, p. 23. ISBN 978-9975-70-769-5.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
International Conference of Young Researchers
Ediția 6, 2008
Conferința "International Conference of Young Researchers "
Chişinău, Moldova, 6-7 noiembrie 2008

Acţiunea compuşilor coordinativi ai CU(II) asupra productivităţii cianobacteriei Spirulina Platensis


Pag. 23-23

Balan (Batîr) Ludmila
 
Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie
 
 
Disponibil în IBN: 24 mai 2021


Rezumat

În ultimii ani în calitate de obiecte biotehnologice sînt valorificate tot mai intens microorganismele fotosintetizante, cum sunt microalgele şi cianobacteriile, unul dintre care serveşte cianobacteria Spirulina platensis. Numeroase rezultate ale cercetărilor, publicate în literatura de specialitate au demonstrat faptul că, cultivarea spirulinei în prezenţa unor compuşi coordinativi permite obţinerea unei biomase nu numai cu un conţinut prognozat de principii bioactive, dar şi cu un conţinut înalt de bioelemente cu efecte sanogene. Scopul investigaţiilor date au fost orientate spre studiul eficacităţii utilizării unor compuşi coordinativi ai Cu (II) în calitate de reglatori ai creşterii şi dezvoltării cianobacteriei Spirulina platensis. Rezultatele privind influenţa compuşilor coordinativi ai Cu (II) asupra productivităţii cianobacteriei Spirulina platensis arată că odată cu creşterea concentraţiei de compuşi coordinativi în mediul de cultivare productivitatea spirulinei scade. Astfel că cele mai mari valori ce întrec cu 5-22% proba martor s-au obţinut în cazul administrării concentraţiei minime de compus (2,00 mg/l). Pentru compusul Cu L1(Sfz)⋅H2O ; Cu L2(Sfz)⋅3H2O şi Cu(L-2H) productivitatea se menţine la nivelul probei martor doar la administrarea concentraţiei de 2,00 mg/l fiind în descreştere odată cu creşterea concentraţiei, încît la administrarea concentraţiei de 6,00 mg/l productivitatea coboară cu 24,71-22,36% faţă de proba martor. Compuşii [Cu(L1-H)H2O(NO3)], CuL(NO3)2, şi CuL3 2(NO3)2 fiind administraţi în concentraţii de 2,00 mg/l sporesc cu 17,64-22,35% productivitatea spirulinei atingînd în a 6-a zi de cultivare valori de 1,001,04g/l. Odată cu creşterea concentraţiei de compus coordinativ are loc descreşterea productivităţii valorile totuşi nefiind cu mult mai diminuate ca în proba martor cu excepţia CuL(NO3)2 care în concentraţii de 6,00 mg/l diminuează productivitatea cu 22,36%. Astfel în urma cercetărilor efectuate putem formula următoarea concluzie: că odată cu creşterea concentraţiei de compus coordinativ administrat productivitatea Spirulinei descreşte în toate cazurile utilizate.

Cuvinte-cheie
Spirulina platensis principii bioactive, mediul lichid SP-1, productivitate, compuşi coordinativi ai Cu(II), ligand, fotocolorimetric