Studiul indicilor de calitate a produselor alimentare prin metoda fluorimetrică
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
431 25
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-11 21:18
SM ISO690:2012
MOGOREAN, Mihaela, BURLACU, Alexandru. Studiul indicilor de calitate a produselor alimentare prin metoda fluorimetrică. In: Sesiune naţională de comunicări ştiinţifice studenţeşti:: Ştiinţe ale naturii. Ştiinţe exacte, 25-26 aprilie 2013, Chişinău. Chişinău, 2013: Centrul Editorial-Poligrafic al USM, 2013, SN, SE, pp. 64-65.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Sesiune naţională de comunicări ştiinţifice studenţeşti:
SN, SE, 2013
Sesiunea "Sesiune naţională de comunicări ştiinţifice studenţeşti: "
Chişinău, Moldova, 25-26 aprilie 2013

Studiul indicilor de calitate a produselor alimentare prin metoda fluorimetrică


Pag. 64-65

Mogorean Mihaela, Burlacu Alexandru
 
Universitatea de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 4 mai 2021


Rezumat

O importanţă majoră în asigurarea conformităţii produselor alimentare le revine indicilor de calitate a produselor. Stabilirea indicilor de calitate printro metodă expres de determinare ar duce la diminuarea prezenţei produselor contrafăcute pe piaţa comercială, deoarece fenomenul falsificării deocamdată mai persistă. În lucrare au fost stabiliţi indicii de calitate a produselor alimentare prin metoda fluorimetrică, întrucât aceasta este o metodă cu un nivel înalt de sensibilitate, exactitate şi nu necesită mult timp [1]. Datorită specificului fenomenului de luminiscenţă care are loc la nivel de atomi şi molecule, metoda fluorimetrică se utilizează în cadrul încercărilor experimentale, deoarece pot fi determinate impurităţi luminiscente în substanţe de la microcantităţi până la 10% , fiind însoţite de o eroare de 5-7% [2]. Pentru determinarea indicilor de calitate a următoarelor produse: unt, făină de grâu, ouă cu coajă albă, ouă cu coajă întunecată, mandarine, lămâie,caşcaval, ceapă, cartofi etc., a fost utilizat fluoroscopul. În fluoroscop excitarea se realizează cu ajutorul radiaţiei UV care se obţine datorită unei lămpi cu descărcare în vapori de mercur. Rezultatele experimentale obţinute sunt prezentate în Tab.1. Tabelul 1 Indicii de calitate a produselor supuse examinăriitabelDin analiza rezultatelor obţinute, s-a constatat că conform criteriilor de determinare a indicilor de calitate prin metoda fluorimetrică, nu corespund următoarele produse: cartofii care după culoarea luminiscenţei s-au dovedit a fi înghețați, ceea ce rezultă că nu au fost respectate condiţiile de păstrare [3], lămâile, portocalele şi mandarinele sunt caracterizate de o luminiscenţă slabă, dat fiind faptul că concentraţia de substanţe conservante a fost în exces, untul fiind contrafăcut, iar făina de grâu nu corespunde cu indicaţiile de pe ambalaj, unde era indicat calitate superioară. Prin metoda fluorescentă a fost determinat gradul de prospeţime a cărnii și a peştelui. În scopul sporirii certitudinea rezultatelor încercării, au fost pregătite probele pentru produsele din carne ce se deosebesc după specie. Încercările au fost efectuate timp de 3 zile consecutive, iar pentru a putea observa schimbările gradului de prospeţime a produselor, probele au fost păstrate în aceleaşi condiţii de cameră. Ca rezultat al desfăşurării încercării şi determinării criteriilor de luminiscenţă a produselor cercetate, s-a stabilit că carnea de vită denotă schimbări pronunţate ale gradului de prospeţime, comparativ cu carnea de porc şi peştele. Rezultatele experimentale obţinute sunt prezentate în Tab.2. Tabelul 2 Indicii de calitate a cărnii şi a peşteluitabelDin analiza încercărilor efectuate, am stabilit că metoda fluorimetrică este una dintre cele mai exacte metode, cu ajutorul căreia pot fi determinaţi indicii de calitate ai produselor atât în regim de laborator, cât şi în regim expres.