Capacitatea de producţie la Satureja montana L. în dependenţă de longevitatea plantaţiei
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
405 4
Ultima descărcare din IBN:
2024-01-04 01:58
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
633.819 (2)
Plante aromatice. Condimente. Plante aleaginoase. Plante colorante. Plante tanante. Plante medicinale (433)
SM ISO690:2012
VORNICU, Zinaida, JELEZNEAC, Tamara, BARANOVA, Natalia. Capacitatea de producţie la Satureja montana L. în dependenţă de longevitatea plantaţiei. In: Instruire prin cercetare pentru o societate prosperă, Ed. 8, 20-21 martie 2021, Chişinău. Chişinău: Tipografia Universităţii de Stat din Tiraspol, 2021, Ediția 8, Vol.1, pp. 278-283. ISBN 978-9975-76-327-1.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Instruire prin cercetare pentru o societate prosperă
Ediția 8, Vol.1, 2021
Conferința "Instruire prin cercetare pentru o societate prosperă"
8, Chişinău, Moldova, 20-21 martie 2021

Capacitatea de producţie la Satureja montana L. în dependenţă de longevitatea plantaţiei

CZU: 633.819

Pag. 278-283

Vornicu Zinaida, Jelezneac Tamara, Baranova Natalia
 
Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor
 
 
Disponibil în IBN: 16 aprilie 2021


Rezumat

Cimbru de munte este o plantă aromatică, medicinală condimentară.Uleiul volatil cu conţinut înalt de timol şi corvacrol posedă calități antivirotice, antibiotice, antimicotice pronunțate. Herba farmaceutică este inclusă în formule de tratament. Condițiile ecologice din Moldova sunt favorabile pentru cultivarea cimbrului. S-a studiat capacitatea de producție în dependența de anul de vegetație. Cimbru de munte (anul 4 de vegetație) s-a evidențiat la toți indicii: producția de herba proaspătă 82,8 q/ha, herba farmaceutică 37,0 q/ha, ulei volatil 52,1 kg/ha. La producția de ulei volatil este urmat de cimbru anul 6 cu 47,3 kg/ha și la herba farmacrutică - de cimbru anul 9 – cu 36,8 q/ha. Rezultatele prezentate au relevat un potențialul biologic a cimbrului de munte ce face posibilă menținerea plantațiilor și după 8-9 ani de vegetație.

Mountain savory is an aromatic, medicinal spicy plant. The volatile oil with a high content of thymol and corvacrol has pronounced antiviral, antibiotic, antifungal qualities. The pharmaceutical herb is included in treatment formulas. The ecological conditions in the Republic of Moldova are favorable for the cultivation of savory . The production capacity was studied depending on the vegetation year. Savory (year 4 vegetation) was highlighted in all indications: fresh grass production 82.8 q / ha, pharmaceutical grass 37.0 q / ha, volatile oil 52.1 kg / ha. The production of volatile oil is followed by thyme year 6 with 47.3 kg / ha and the pharmaceutical herb of thyme year 9 - with 36.8 q / ha. The biological potential of mountain savory makes it possible to maintain plantations even after 8-9 years of vegetation.