Planificarea bugetară și aspecte de asigurare a egalității de gen: analiza SWOT a bugetelor locale din raioanele Cahul și Ungheni
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
313 4
Ultima descărcare din IBN:
2023-04-24 11:01
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
338.439.5:[339.564:637.5](478) (2)
Producție și servicii în funcție de sectoarele economice (1497)
Comerț exterior. Comerț internațional (381)
Produse ale animalelor domestice (de curte) și de vânat (297)
SM ISO690:2012
CASIAN, Angela. Planificarea bugetară și aspecte de asigurare a egalității de gen: analiza SWOT a bugetelor locale din raioanele Cahul și Ungheni. In: Economica, 2020, nr. 4(114), pp. 7-31. ISSN 1810-9136.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Economica
Numărul 4(114) / 2020 / ISSN 1810-9136

Planificarea bugetară și aspecte de asigurare a egalității de gen: analiza SWOT a bugetelor locale din raioanele Cahul și Ungheni

Planning and Gender Equality Assurance Issues: SWOT Analysis of Local Budgets in Cahul and Ungheni Districts

CZU: 338.439.5:[339.564:637.5](478)
JEL: J16, H75.

Pag. 7-31

Casian Angela
 
Academia de Studii Economice din Moldova
 
Disponibil în IBN: 20 ianuarie 2021


Rezumat

Acest studiu vine să completeze percepţia și competențele reduse ale factorilor de decizie antrenați în procesul de bugetare, de analiză și evaluare a bugetelor locale sub aspectul sensibilității la gen, oferind abordăricheie, pentru a contribui la consolidarea structurilor de guvernare locală în Republica Moldova. Abordarea tradițională de bugetare de sus în jos împiedică transferul normelor privind guvernarea democratică, echilibrată sub aspectul utilizării raţionale a resurselor financiare publice și asigurării egalității de șanse, limitând perspectiva de dezvoltare și consolidare a capacităților de participare a tuturor cetățenilor la programele de dezvoltare locală în Republica Moldova. Astfel, acest articol include analiza punctelor tari, punctelor slabe și oportunităților în realizarea planificării bugetare, sub aspect de gen, în 12 localități din raioanele Cahul și Ungheni.

This study complements the perception and reduced competences of decision-makers involved in the process of budgeting, analysing and evaluating local budgets in terms of gender sensitivity, offering key approaches to help strengthen local governance structures in the Republic of Moldova. The traditional top-down budgetary approach prevents the transfer of rules on democratic governance, balanced in terms of the rational use of public financial resources and ensuring equal opportunities, limiting the prospect of developing and strengthening the capacities of all citizens to participate in local development programmes in the Republic of Moldova. Thus, this article includes the analysis of strengths, weaknesses and opportunities in carrying out gender-related budgetary planning in 12 localities in Cahul and Ungheni districts.

Cuvinte-cheie
egalitate de gen, bugetare pe bază de program și performanță, buget sensibil la gen, planificare bugetară,

gender equality, programmebased and performance-based budgeting, gender-sensitive budgeting, budget planning