Pimpinella Anisum L. – sursă de menţinere şi fortificare a sănătăţii
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
372 6
Ultima descărcare din IBN:
2023-06-14 01:16
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
633.88 (110)
Plante aromatice. Condimente. Plante aleaginoase. Plante colorante. Plante tanante. Plante medicinale (428)
SM ISO690:2012
GONCEARIUC, Maria, BALMUŞ, Zinaida, BOTNARENCO, Pantelimon, GONCEARIUC, Natalia. Pimpinella Anisum L. – sursă de menţinere şi fortificare a sănătăţii. In: Genetica, fiziologia şi ameliorarea plantelor, Ed. 5, 23-24 octombrie 2014, Chişinău. 2014, Ediția 5, pp. 259-263.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Genetica, fiziologia şi ameliorarea plantelor
Ediția 5, 2014
Conferința "Genetica, fiziologia şi ameliorarea plantelor"
5, Chişinău, Moldova, 23-24 octombrie 2014

Pimpinella Anisum L. – sursă de menţinere şi fortificare a sănătăţii

CZU: 633.88

Pag. 259-263

Gonceariuc Maria, Balmuş Zinaida, Botnarenco Pantelimon, Gonceariuc Natalia
 
Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor al AŞM
 
Disponibil în IBN: 28 iulie 2020


Rezumat

The new variety of Pimpinella anisum L. - Aroma Dalba was created and proposed forfarmcultivation. The fruits (seeds) production of Aroma Dalba variety was 258 kg/ha. The essential oil obtained from fruits by the hydrodistillation method was 7.702% (dry matter). The qualitative and quantitative analysis by GC GC-MS attested that the essential oil contained 19 compounds, with identification rate of 99.85%. The essential oil included 5 major components. The highest concentration had trans-anethole that costituted 89.0%. Other major compoundswere iso-eugenol acetonitrile with concentration of 4.59%; γ-himachalene - 3.02%; butanoic acid,2- methyl- 4-methoxy-2-(3-methyloxiranyl) phenyl ester - 1.13%.

Cuvinte-cheie
Pimpinella anisum L., variety, essential oil, trans-anetol, γ-himachalene., acetoiso-eugenol.