Articolul precedent |
Articolul urmator |
636 17 |
Ultima descărcare din IBN: 2022-12-21 19:17 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
579.22 (67) |
Microbiologie generală (133) |
SM ISO690:2012 SÎRBU, Tamara, MOLDOVAN, Cristina, ŢURCAN, Olga, BURŢEVA, Svetlana, BÎRSA, Maxim. Elaborarea procedeelor pentru liofilizarea şi păstrarea microorganismelor. In: Instruire prin cercetare pentru o societate prosperă: consacrată jubileului "90 de ani ai Facultăţii Biologie şi Chimie", 21-22 martie 2020, Chişinău. Chişinău: Tipografia Universităţii de Stat din Tiraspol, 2020, Vol.1, pp. 192-200. ISBN 978-9975-76-307-3. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Instruire prin cercetare pentru o societate prosperă Vol.1, 2020 |
||||||
Conferința "Instruire prin cercetare pentru o societate prosperă" Chişinău, Moldova, 21-22 martie 2020 | ||||||
|
||||||
CZU: 579.22 | ||||||
Pag. 192-200 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Viabilitatea microorganismelor după liofilizare depinde de mai mulţi factor, unul dintre care este mediul de protecţie. În acest studiu în calitate de lioprotectanţi, la liofilizarea tulpinilor Penicillium sp. 11 şi Streptomyces sp. 205, au fost utilizate nanoparticulele (NP) de fier (Fe3O4, Fe(0)) şi substanţele de origine cianobacteriană: extractul etanolic 50% şi polizaharidele sulfatate (PSS). S- a demonstrat că, NP de fier pot diminua sau menţine viabilitatea tulpinilor la nivelul martorului, iar substanţele de origine cianobacteriană pot acţiona inhibitor (Penicillium sp. 11) sau stimulator (sporeşte viabilitatea tulpinii Streptomyces sp 205 cu 17-19% faţă de martor). |
||||||
Cuvinte-cheie micromicete, ctreptomicete, liofilizare, lioprotectanţi, viabilitatea microorganismelor, nanoparticule, polisaharide sulfatate, extract etanolic, Micromycetes, Streptomycetes, lyophilization, lioprotectant, viability of microorganisms, nanoparticles, sulfated polysaccharides, ethanolic extract |
||||||
|