Schimbul de putere la interfața a două sisteme electroenergetice
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
390 0
SM ISO690:2012
ANDRIEȘ, Igor. Schimbul de putere la interfața a două sisteme electroenergetice. In: Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, 1-3 aprilie 2020, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: 2020, Vol.1, pp. 93-96. ISBN 978-9975-45-633-3 (Vol. I).
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor
Vol.1, 2020
Conferința "Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor"
Chișinău, Moldova, 1-3 aprilie 2020

Schimbul de putere la interfața a două sisteme electroenergetice


Pag. 93-96

Andrieș Igor
 
Universitatea Tehnică a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 19 iunie 2020


Rezumat

În lucrare se examinează problema analizei schimbului de puterea prin linia de interconexiune la reglarea unghiului diferenței de fază a tensiunilor din nodurile interconectate. Analiza are la bază relațiile clasice de calcul a puterii aparente și a puterii active prin linia de interconexiune, care se prezintă în sistemul de unități relative. S-au obținut relațiile a puterii aparente și a componentelor ei în unități relative, care permit analiza evoluției acestora în funcție de unghiul diferenței de fază a tensiunilor nodurilor interconectate a două sisteme electroenergetice interconectate printr-o linie de legătură cu parametri longitudinali R și X. Ca parametru de reglare s-a selectat unghiul diferenței de fază format de o instalație specializată dispozitiv de reglare a unghiului de fază (DRUF). S-a demonstrat, caracterul complex al procesului de reglare a puterii de schimb dintre două sisteme electroenergetice la reglarea unghiului diferenței de fază cu evidențierea a trei zone cu diferită sensibilitate a puterii vehiculate (active și reactive) prin linia de interconexiune la reglarea unghiului diferenței de fază a vectorii de tensiune. Rezultatele obținute permit formularea unor cerințe tehnice argumentate la operarea sau aplicarea sistemelor de reglare a puterii în liniile sistemului electroenergetic prin reglarea unghiului diferenței de fază la intrarea șie ieșirea liniei electrice.

Cuvinte-cheie
linie de interconexiune, instalație de reglare a unghiului diferenței de fază, schimb bidirecțional de putere, zone optime de reglare a unghiului diferenței de fază