Procedeul de minimalizare a tăierii pomilor de cireş, vişin şi cais în condiţiile Republicii Moldova
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
486 6
Ultima descărcare din IBN:
2022-07-27 20:26
SM ISO690:2012
DONICA, Ilie, DONICA, Nicolae, DONICĂ, Andrei. Procedeul de minimalizare a tăierii pomilor de cireş, vişin şi cais în condiţiile Republicii Moldova. In: Genetica și fiziologia rezistenței plantelor, 21 iunie 2011, Chişinău. 2011, p. 132. ISBN 978-9975-78-994-3.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Genetica și fiziologia rezistenței plantelor 2011
Conferința "Genetica şi fiziologia rezistenţei plantelor"
Chişinău, Moldova, 21 iunie 2011

Procedeul de minimalizare a tăierii pomilor de cireş, vişin şi cais în condiţiile Republicii Moldova


Pag. 132-132

Donica Ilie, Donica Nicolae, Donică Andrei
 
Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare
 
 
Disponibil în IBN: 13 aprilie 2020


Rezumat

La momentul actual, suprafeţele plantaţiilor de cireş, vişin şi cais constituie peste 10 mii ha, care se afl ă în stare satisfăcătoare şi posedă un potenţial de productivitate efi cient, ce poate fi valorifi cat numai prin aplicarea tehnologiilor moderne. În perioada rodirii depline, tăierea constituie principalul procedeu de normare a încărcării pomului cu muguri fl orali şi cu roadă, de întreţinere a ramurilor roditoare în stare tânără, activă şi productivă, precum şi de echilibrare a corelaţiei dinamice optime dintre creşterea vegetativă şi fructifi care. Luând în consideraţie că suprafeţele plantaţiilor pe rod a speciilor de cireş, vişin şi cais sânt considerabile, iar îndeplinirea acestui procedeu important din veriga tehnologică este recomandat de a fi efectuat numai primavara, multe plantaţii pomicole rămân fără tăierile necesare a pomilor din cauza lipsei acute a forţei de muncă şi a perioadei scurte de îndeplinire a procedeului, care de fapt duce la micşorarea recoltei şi favorizarea intrării în periodicitatea de fructifi care a pomilor. Din cele menţionate reiese că elaborarea sistemelor de tăiere în vederea minimalizării raţionale care ar reduce substanţial cheltuielile de muncă manuală şi economisirea cheltuielilor la tăierea pomilor pe rod constituie o problemă actuală pentru ramura pomiculturii. Scopul investigaţiilor a fost sporirea productivităţii speciilor de cireş, vişin şi cais şi a efi cienţei economice de producţie a fructelor prin argumentarea agrobiologică şi economică a unor noi sisteme de tăiere a pomilor, care ar mări substanţial productivitatea muncii şi ar economisi cheltuielile fi nanciare la îndeplinirea principalei măsuri agrotehnice din veriga tehnologică de cultivare a fructelor. Pentru realizarea acestui scop, au fost puse următoarele obiective: - Studierea indicilor principali ai creşterii pomilor; - Stabilirea indicilor de bază ai activităţii fotosintetice a pomilor; - Evaluarea procesului de fructifi care; - Evaluarea agrobiologică şi economică; - Elaborarea sistemelor noi de tăiere a pomilor cu consum redus de energie. În baza cercetărilor efectuate în perioada anilor 2006-2010, în cadrul Institutului Ştiinţifi co-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare a fost elaborat un sistem nou de tăiere a speciilor drupacee (cireş, vişin şi cais), care reduce considerabil cheltuielile de muncă manuală şi sursele fi nanciare (brevetul de invenţie 178). Esenţa procedeului constă în aceea că la pomii de specii sâmburoase se efectuează tăierea de primăvară în uscat, care include limitarea parametrilor conturului coroanei prin scurtarea de reducţie a ramurilor cu trecere la ramifi caţii exterioare şi efectuarea tăierii de fructifi care, intreţinere şi restabilire în interiorul coroanei. Tăierea se efectuează în cicluri, cu durata de 5 ani, în volum redus de operaţii deferenţiat şi eşalonat pe ani: în primul an al ciclului – limitarea prin tăiere a înălţimii pomului; în al doilea an – limitarea lăţimii coroanei prin tăierea unei părţi laterale; în al treilea an – limitarea lăţimii coroanei prin tăierea părţii laterale opuse; în al patrulea an – efectuarea tăierii părţii de sus în interiorul coroanei; în al cincilea an – efectuarea tăierii în partea de jos a interiorului coroanei. Procedeul elaborat reduce considerabil cheltuielile de muncă până la 45-65 de ore la 1 ha de livadă şi reduce cheltuielile băneşti până la 15-20% din totalul cheltuielilor la un hectar (datorită cărui fapt costul tăierii într-un sezon a unui pom se micşorează de la cinci lei până la un leu).