Cercetarea modificărilor conţinutului de amidon la fructele de măr în funcţie de regimul termic aplicat în perioada postrecoltare
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
426 3
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-04 21:34
SM ISO690:2012
COLESNICOVA, Ludmila, MARINESCU, Marina, BUJOREANU, Nicolae. Cercetarea modificărilor conţinutului de amidon la fructele de măr în funcţie de regimul termic aplicat în perioada postrecoltare. In: Genetica și fiziologia rezistenței plantelor, 21 iunie 2011, Chişinău. 2011, p. 29. ISBN 978-9975-78-994-3.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Genetica și fiziologia rezistenței plantelor 2011
Conferința "Genetica şi fiziologia rezistenţei plantelor"
Chişinău, Moldova, 21 iunie 2011

Cercetarea modificărilor conţinutului de amidon la fructele de măr în funcţie de regimul termic aplicat în perioada postrecoltare


Pag. 29-29

Colesnicova Ludmila, Marinescu Marina, Bujoreanu Nicolae
 
Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor
 
Disponibil în IBN: 9 aprilie 2020


Rezumat

Un indicator structural, care permite evaluarea stării fructelor de măr în timpul păstrării, este conţinutul şi dinamica consumului de amidon în fructe. În scopul determinării infl uenţei regimului termic aplicat asupra modifi cărilor conţinutului de amidon în ţesuturile fructelor de soiurile de măr cercetate, au fost aplicate următoarele metode de cercetare: histo-anatomică, microfotografi că, cito-histochimică, cu aplicarea reacţiilor citochimice (Prozina, 1960; Zagorneanu, 1990). Fructele de soiuri tardive de măr Idared, Florina, Ionica şi Golden Reinders au fost depozitate în camerele frigorifi ce experimentale ale „Carpotronului” şi păstrate la temperaturile de 1, 2 şi 30C, menţinând umiditatea relativă a aerului din cameră de 85-90%. În timpul păstrării, fructele sunt supuse hidrolizei polizaharidelor din membrana celulară, inclusiv si a amidonului. Cel mai sporit conţinut de amidon se menţine în fructele verzi. La momentul recoltării hidroliza lui se intensifi că. Mai întâi, amidonul hidrolizează în ţesuturile interioare ale parenchimului, iar în ultimă instanţă acesta hidrolizează şi în straturile mezocarpului, care sunt localizate în apropiere cu hipodermul. Caracteristicile anatomo-morfologice ale fructelor de soiuri Idared, Ionica şi Golden Reinders asigură un consum mai lent al amidonului din ţesuturi, ceea ce determină şi o păstrare mai îndelungată. Indicii structurali, care asigură fructelor o capacitate sporită de păstrare şi rezistenţă la boli sunt: cuticula groasă, care pătrunde până la stratul doi de celule ale hipodermei, forma optimă a celulelor epidermei, parenchimul compact cu spaţii intercelulare mici. Soiul Florina s-a evidenţiat prin grosimea mică a cuticulei (15 mkm) şi cerii epicuticulare, numărul mic de straturi ale hipodermei şi spaţiile intercelulare mari, ceea ce duce la intensifi carea respiraţiei şi consumului de amidon. Temperatura optimă de păstrare a fructelor acestui soi este +20C. Cea mai sporită cantitate de amidon (7,77%) la momentul depozitării s-a depistat în fructele soiului de măr Florina. Conţinutul polizaharidului în fructele celorlalte trei soiuri de măr a constituit: Ionica – 6,58%, G.Reinders – 6,74%, şi Idared – 6,8%. Spre sfârşitul perioadei de păstrare conţinutul amidonului în fructele soiurilor cercetate s-a redus de 7…18 ori, în comparaţie cu cantitatea lui iniţială, depistată la începutul perioadei de păstrare. Cantitatea acestui polizaharid din soiurile de măr a scăzut diferit în timpul păstrării. Pe durata celor 152 de zile de păstrare conţinutul lui în fructele soiului Florina la temperatura de 20C a scăzut într-un ritm mai lent faţă de variantele temperaturilor de 1 şi 3°C aplicate, iar în fructele de soiuri Idared, Ionica şi Golden Reinders – la temperatura de 1°C. Aşadar, în rezultatul efectuării cercetărilor anatomo-morfologice s-a stabilit, că temperatura este factorul principal în perioada de păstrare, capabilă să regleze procesele de maturare, iar ca urmare şi gradul de consum al amidonului în fructele soiurilor de măr cercetate.