Impactul preparatului MELONGOZIDA 0 utilizat separat şi în amestec cu microelemente asupra conţinutului glucidelor, altor substanţe metabolice în frunze la pomii de măr
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
629 2
Ultima descărcare din IBN:
2022-03-13 11:06
SM ISO690:2012
CECAN, Anatol, ŞIŞCANU, Gheorghe, CHINTEA, Petru, ŞVEŢ, Stepan. Impactul preparatului MELONGOZIDA 0 utilizat separat şi în amestec cu microelemente asupra conţinutului glucidelor, altor substanţe metabolice în frunze la pomii de măr. In: Genetica și fiziologia rezistenței plantelor, 21 iunie 2011, Chişinău. 2011, p. 23. ISBN 978-9975-78-994-3.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Genetica și fiziologia rezistenței plantelor 2011
Conferința "Genetica şi fiziologia rezistenţei plantelor"
Chişinău, Moldova, 21 iunie 2011

Impactul preparatului MELONGOZIDA 0 utilizat separat şi în amestec cu microelemente asupra conţinutului glucidelor, altor substanţe metabolice în frunze la pomii de măr


Pag. 23-23

Cecan Anatol, Şişcanu Gheorghe, Chintea Petru, Şveţ Stepan
 
Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor
 
 
Disponibil în IBN: 9 aprilie 2020


Rezumat

Cercetările efectuate au constatat că tratamentele foliare cu preparatul Melongozida 0 de provenienţă naturală utilizat separat la pomii de măr cultivaţi în condiţii de livadă au contribuit la acumularea conţinutului glucidelor (totale, reducătoare şi a zaharozei) în frunzele pintenilor fără fructe în fenofaza încetinirii creşterii lăstarilor, perioadă ce corespunde cu declanşarea proceselor inducţiei fl orale. Ulterior, în perioada intrării fructelor în pârgă, maturarea lor (august) în comparaţie cu fenofaza încetinirii creşterii lăstarilor se constată diminuarea conţinutului glucidelor în frunze. Această legitate se explică prin translocarea metaboliţilor din frunze în alte organe de stocare şi utilizate ulterior în metabolismul integru al plantei. Nu este exclusă şi utilizarea metaboliţilor în procesele formării şi diferenţierii mugurilor de rod pentru recolta anului următor. În condiţiile casei de vegetaţie (lizimetre) tratamentele menţionate au infl uenţat acumularea glucidelor la soiul Florina şi Golden Deliciouns altoiţi pe portaltoi semipitic – MM 106, iar la cei altoiţi pe pitic – M26 – dimpotrivă, nivelul cantitativ a glucidelor este în diminuare. În alte experienţe, infl uenţa preparatului Melongozida 0 în combinaţie cu microelementele Zn şi B au constatat sinteza glucidelor în frunzele pintenilor fără fructe în fenofaza încetinirii creşterii lăstarilor, începutul creşterii intensive a fructelor, perioadă ce corespunde cu declanşarea proceselor formării şi diferenţierii mugurilor fl orali. Mai accentuat s-a manifestat la soiul Melba, ceea ce se explică prin faptul că plantele fi ind cu înfl orire slabă şi respectiv fructe formate, procesele fi ziologice au favorizat declanşarea inducţiei fl orale. În condiţiile casei de vegetaţie, cu regim optimal de aprovizionare cu apă, tratamentele aplicate au contribuit la acumularea celor trei forme de glucide cu 11,8-29,7% în frunzele pintenilor (pomii sunt în anul trei după plantare) la pomii soiului Florina altoiţi pe portaltoi semipitic – MM106, iar raportul glucide reducătoare faţă de zaharoză constată sinteza celor reducătoare şi diminuarea acumulării zaharozei. La pomii altoiţi pe portaltoi pitic M26, dimpotrivă – diminuarea acumulării glucidelor reducătoare şi sinteza zaharozei. Tratamentele foliare cu preparatul Melongozida 0 în combinaţie cu microelementele menţionate la pomii soiului Florina în majoritatea cazurilor au intensifi cat acumularea compuşilor fosforici (total şi organic) în frunzele pintenilor. Rezultate similare au fost obţinute şi la soiul Golden Delicious altoit pe portaltoi semipitic. Infl uenţa benefi că a preparatelor utilizate asupra proceselor metabolice a compuşilor cu fosfor în frunzele pintenilor fără fructe de asemenea indică infl uenţa proceselor fi ziologice în favoarea formării şi diferenţierii mugurilor de rod. Conţinutul substanţei uscate în frunze reprezintă rezultatul activităţii aparatului asimilator. S-a constatat că acumularea acestei substanţe la soiul Starkrimson pe parcursul perioadei de vegetaţie a cuprins valori apropiate 39,6-48,9% la martor şi 39,1-48,3% la varianta Melongozida 0 şi respectiv 36,4-47,2 şi 39,5-48,6% la soiul Melba. Diferenţe semnifi cative a infl uenţei preparatului Melongozida 0 s-a constatat şi în fenofaza încetinirii creşterii lăstarilor. Rezumând datele obţinute şi cele efectuate anterior se poate concluziona că tratamentele foliare cu preparatul Melongozida 0 de provenienţă naturală în amestec cu microelemente realizează sporuri în acumularea glucidelor, a compuşilor fosforici şi a substanţei uscate în frunze. În condiţiile casei de vegetaţie (lizimetre) cu regim optimal al umidităţii solului tratamentele foliare cu preparatele menţionate au infl uenţat mai intens asupra acumulării substanţelor menţionate în frunze la pomii altoiţi pe portaltoi semipitic – MM 106. Tratamentele foliare a pomilor cu preparatul Melongozida 0 în amestec cu microelemente au contribuit mai intens la acumularea glucidelor şi a compuşilor fosforici în frunze decât administrarea separată a preparatului.