Repercusiunile diabetului experimental asupra parametrilor hematologici pe fondul extraselor din plante medicinale
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
568 10
Ultima descărcare din IBN:
2023-03-12 22:50
SM ISO690:2012
CRIVOI, Aurelia, CHIRIŢA, Elena, BACALOV, Iurie, BACALOV, Irina, MĂRJINEANU, Ana, PARA, Iulian, COJOCARI, Lidia, PRODAN, Maria, CASCO, Doina, CERNEI, Galina, BODRUG, Tatiana, ROTARI, Ana, YAACOUBI, Saleh. Repercusiunile diabetului experimental asupra parametrilor hematologici pe fondul extraselor din plante medicinale. In: Integrare prin cercetare şi inovare.: Ştiinţe ale naturii. Ştiinţe exacte , 10-11 noiembrie 2014, Chișinău. Chisinau, Republica Moldova: Universitatea de Stat din Moldova, 2014, R, SNE, pp. 4-6.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Integrare prin cercetare şi inovare.
R, SNE, 2014
Conferința "Integrare prin cercetare şi inovare"
Chișinău, Moldova, 10-11 noiembrie 2014

Repercusiunile diabetului experimental asupra parametrilor hematologici pe fondul extraselor din plante medicinale


Pag. 4-6

Crivoi Aurelia, Chiriţa Elena, Bacalov Iurie, Bacalov Irina, Mărjineanu Ana, Para Iulian, Cojocari Lidia, Prodan Maria, Casco Doina, Cernei Galina, Bodrug Tatiana, Rotari Ana, Yaacoubi Saleh
 
Universitatea de Stat din Moldova
 
Disponibil în IBN: 7 aprilie 2020


Rezumat

Diabetul zaharat este considerat clasic ca o patologie cu evoluţie cronică, ereditară, caracterizat din punct de vedere biochimic prin tulburări ale metabolismului glucidic, cu hiperglicemie şi glicozurie. Prin urmare, diabetul zaharat se datorează unor dereglări globale ale metabolismului intermediar, datorită deficitului relativ sau absolut de insulină. Această maladie se caracterizează prin următoarele 3 semne majore: polifagie (ingerarea unei cantităţi crescute de alimente), poliurie (creşterea cantităţii de urină în decurs de 24 ore), polidipsie (consumul sporit de lichide în decurs de 24 ore). La acestea se adaugă scăderea ponderală progresivă, în pofida apetitului exagerat, cetonurie, proteinurie, glucozurie. Toate acestea sunt dovezi convingătoare ce demonstrează apariţia dereglărilor metabolice în organism [1]. Actualmente, practicarea tratamentului cu ajutorul plantelor medicinale capătă un interes deosebit pe scară naţională şi internaţională, deoarece a fost demonstrat rolul lor indispensabil în viaţa şi activitatea organismelor vii. Proprietăţile chimice ale plantelor medicinale protejează organismul de diverse infecţii, exercitând acţiune antimicrobiană, anticancer, imunostimulatoare, antioxidantă, contribuie la reglarea metabolismului glucidic, lipidic şi proteic, posedă efect hipoglicemiant cu reducere a glucozei în organism [2], iar randamentul sporit de vitamine, microelemente, aminoacizi, permite utilizarea lor în practica medicală datorită efectelor sale fiziologice [3].  În cadrul cercetării experimentale ca metodă de extracţie a fost utilizată infuzia [4,5]. Plantele medicinale supuse infuzării au fost coacăzul negru (Ribes nigrum) 15%, inul (Linum usitatissimum) – 10%, mătase de porumb (Maydis stigmata) – 10%, păducel (Crataegus monogira) – 15%. Pe parcursul multor ani, ca rezultat al unui şir de experienţe, progresul ştiinţific a relatat despre faptul că în diabetul zaharat există modificări hematologice. Astfel, analizând indicii hematologici în baza investigaţiilor experimentale, a fost stabilită starea funcţională a sistemului sangvin în diabetul alloxanic. Numărul de eritrocite în lotul administrat cu alloxan suferă modificări, atingând valoarea de 4,58±0,07** (×1012e/l) faţă de lotul martor – 5,81±0,03 (×1012e/l), iar în lotul administrat cu extrase din plante medicinale pe fondul diabetului alloxanic numărul de eritrocite este de 5,09±0,08* (×1012e/l). Numărul minim de eritrocite în lotul alloxanic este consecinţa hiperglicemiei, care declanşează apariţia hiper- şi hipovolemiei în urma administrării alloxanului (Fig.1).Scăderea conţinutului de eritrocite se exprimă şi prin micşorarea nivelului de hemoglobină [6]. Astfel, în cercetările experimentale, nivelul mediu al hemoglobinei este determinat de lotul martor, a cărui valoare constituie 126,63 ± 1,53 g/l, faţă de lotul alloxanic 120,26 ± 1,71** g/l. Sub influenţa extraselor din plante medicinale, se constată o creştere a conţinutului de hemoglobină, atingând cifra de 131,21 ± 0,60* g/l, iar în lotul mixt constituie 125,43 ± 1,00* g/l (Fig. 2). 114 În cadrul cercetărilor noastre, a fost stabilit că în lotul alloxanic numărul de leucocite atinge valoarea de 13,09±0,19* (×109 l/l) faţă de lotul martor ce constituie 9,86±0,15 (×109 l/l), iar în lotul mixt, pe fondul diabetului alloxanic, se constată 11,89±0,17* (×109 l/l), (Fig.3). Numărul majorat de leucocite la etapele iniţiale demonstrează lupta organismului pentru menţinerea homeostazei în cadrul patologiei respective [5].Rezultatele investigaţiilor denotă că extrasele din plante medicinale posedă proprietăţi biostimulatoare asupra activităţii funcţionale a pancreasului endocrin, ceea ce prezintă rol important în stoparea apariţiei complicaţiilor în diabetul experimental. Sporeşte potenţialul adaptativ şi stimulator, fapt confirmat prin manifestările clinice, hematologice. Acestui complex îi este caracteristică toxicitatea scăzută, lipsa proprietăţilor secundare şi, de regulă, lipsa efectelor negative, ceea ce este foarte important în terapia maladiilor cu evoluţie cronică.