Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
737 3 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-01-25 15:19 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
614.31:664.683 (1) |
Санитарный надзор и контроль (92) |
Хлебопекарное производство (хлебопечение). Хлеб. Мучные кондитерские изделия (72) |
SM ISO690:2012 CHIRLICI, Alexei, RUBANOVICI, Vladislav, CERNENCO, Olga, GRECU, Constantin, VETIU, Svetlana, IULARJI, Natalia. Siguranța produselor de cofetărie cu cremă în municipiul Chișinău. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină , 2019, nr. 4(82), pp. 140-143. ISSN 1729-8687. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină | ||||||
Numărul 4(82) / 2019 / ISSN 1729-8687 /ISSNe 2587-3873 | ||||||
|
||||||
CZU: 614.31:664.683 | ||||||
Pag. 140-143 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Produsele de cofetărie cu cremă pot i un mediu favorabil pentru dezvoltarea și multiplicarea diferitor microorganisme. Pe lângă aceasta, dulciurile cu cremă pot conține unii aditivi alimentari. Există și posibilitatea poluării acestor alimente cu xenobiotice. În legătură cu cele expuse, a fost efectuat un studiu, scopul i ind evaluarea igienică a rezultatelor analizelor de laborator ale probelor de produse de cofetărie cu cremă, efectuate în Centrul de Sănătate Publică din municipiul Chișinău, pe parcursul anilor 2014–2018, în vederea aprecierii gradului de siguranță pentru sănătatea consumatorilor. Au fost utilizate diverse metode de cercetare: igienică, statistică, istorică. În laboratorul sanitar-igienic au fost analizate 4607 probe de produse ale cofetăriei cu cremă, i ind efectuate 8719 investigații. Ponderea medie a probelor neconforme după indicatorii sanitar-igienici a constituit 5,75%. Neconformitatea cea mai înaltă a probelor a fost stabilită după indicatorul ”concentrația zahărului în faza lichidă a cremelor”, ponderea acestora i ind de 18,5%. Din totalul de 1372 de investigații pentru determinarea reziduurilor de substanțe toxice, micotoxine și aditivi alimentar,i rezultate neconforme n-au fost atestate. În laboratorul microbiologic au fost analizate 3353 de probe, ponderea celor neconforme i ind în medie de 9,7%. Neconformitatea a fost stabilită, în primul rând, după indicatorul ”bacteriile coliforme”, urmate de NGMAFA, levuri și drojdii și, în sfârșit, S. aureus. |
||||||
Cuvinte-cheie produse de cofetărie cu cremă, indicatori igienici, xenobiotice, aditivi alimentari, cream pastry, hygienic indicators, xenobiotic, food additives, кремовые кондитерские изделия, гигиенические показатели, ксенобиотики, пищевые добавки |
||||||
|