Acţiunea regulatorilor de creştere asupra rezistenţei la temperaturile scăzute din perioada de înflorire, asupra gradului de legare şi producţiei de fructe la cultura părului
Закрыть
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
743 8
Ultima descărcare din IBN:
2023-08-28 09:25
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.13:631.811.98 (1)
Плодоводство (1437)
Удобрения. Стимуляция роста растений. Внесение удобрений. Ростовые вещества (377)
SM ISO690:2012
PEŞTEANU, Ananie, MIHOV, Dumitru, IVANOV, Alexei. Acţiunea regulatorilor de creştere asupra rezistenţei la temperaturile scăzute din perioada de înflorire, asupra gradului de legare şi producţiei de fructe la cultura părului. In: Ştiinţa Agricolă, 2019, nr. 2, pp. 35-44. ISSN 1857-0003. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.3590274
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Ştiinţa Agricolă
Numărul 2 / 2019 / ISSN 1857-0003 /ISSNe 2587-3202

Acţiunea regulatorilor de creştere asupra rezistenţei la temperaturile scăzute din perioada de înflorire, asupra gradului de legare şi producţiei de fructe la cultura părului

Effect of growth regulators on the resistance to low temperatures at flowering, on the fruit set
and yield of pear trees

DOI:https://doi.org/10.5281/zenodo.3590274
CZU: 634.13:631.811.98

Pag. 35-44

Peşteanu Ananie1, Mihov Dumitru2, Ivanov Alexei2
 
1 Universitatea Agrară de Stat din Moldova,
2 SRL”Terra Vitis”
 
 
Disponibil în IBN: 21 februarie 2020


Rezumat

The experimental plot was placed in the orchard „Terra Vitis” Ltd. founded in 2010 year. The research was conducted during the period of 2017 year. The study subject of the experience was Vystavochnaya and Noyabrskaya pear varieties, grafted on BA 29. The trees were trained as slender spindle system. The distance of plantation is 4.0 x 2.0 m. The objective of the present study was to evaluate the resistance to low temperatures at flowering, the setting of reproductive organs, fruit production and its quality. The treatments were: 1. Control (without treatment); 2. Gibberellic acid GA3 - 20 ppm (18.04.2017); 3. Gibberellic acid GA4+7 - 40 ppm (18.04.2017); 4. Gibberellic acid GA4+7 - 40 ppm (26.04.2017); 5. Prohexadione-Ca - 10 ppm + Gibberellic acid GA4+7 - 40 ppm (26.04.2017). During the research the degree of fruit setting, average fruit weight, orchard production and fruit quality were studied. It was established that the gibberellic acid GA3 in dose of 20 ppm can be used when 30-60% of the flowers are open to increase the resistance of the reproductive organs at low temperatures, for improving the physiological processes in the plant, for increasing the degree of fruit setting, the amount of fruits in the crown of pear trees and their production

Lotul experimental a fost fondat în livada de păr a întreprinderii SRL „Terra Vitis” în toamna anului 2010. Cercetările au fost efectuate pe parcursul anului 2017. Ca obiect de studiu au fost soiurile de păr Vystavochnaya și Noyabrskaya, altoite pe portaltoiul BA 29. Pomii au fost conduşi după coroana fus obişnuit. Distanța plantației este de 4,0 x 2,0 m. Prezentul studiu s-a focusat pe rezistenţa la temperaturi scăzute la înflorire, gradul de legare a organelor reproductive, producția de fructe și calitatea acestora. Loturile cercetate, cu tratamentele corespunzătoare aplicate, au fost: 1) fără tratament (martor); 2) acid giberelinic GA3 - 20 ppm (18.04.2017); 3) acid giberelinic GA4+7 - 40 ppm (18.04.2017); 4) acid giberelinic GA4+7 - 40 ppm (26.04.2017); 5) Prohexadione de Ca - 10 ppm + acid giberelinic GA4+7 - 40 ppm (26.04.2017). Pe parcursul cercetărilor a fost studiat gradul de legare a organelor reproductive, greutatea medie a fructelor, productivitatea plantaţiei şi calitatea fructelor. S-a stabilit că acidul giberelinic GA3 în doză de 20 ppm poate fi utilizat atunci când 30-60% din flori sunt înflorite pentru a crește rezistența organelor reproducătoare la temperaturi scăzute, pentru a îmbunătăți procesele fiziologice din plantă, pentru a spori gradul de legare a fructelor, pentru a creşte numărul de fructe din coroana pomilor de păr și producția lor.

Cuvinte-cheie
Growth regulator, frost, Setting, Production, quality,

Păr, Regulator de creștere Îngheț, Grad de legare, productie, Calitate