Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
698 20 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-02-08 09:34 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
618.2:612.39 (2) |
Mедицинские науки (11139) |
Физиология. Сравнительная физиология (725) |
SM ISO690:2012 ANTON-PĂDURARU, Dana-Teodora, OLTEAN, Carmen, BOCEC, Ana Simona, TESLARIU, Oana, COSMESCU, Adriana. Implicaţii ale nutriţiei în timpul sarcinii asupra viitorului copil. In: Buletin de Perinatologie, 2019, nr. 3(84), p. 85. ISSN 1810-5289. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Buletin de Perinatologie | ||||||
Numărul 3(84) / 2019 / ISSN 1810-5289 | ||||||
|
||||||
CZU: 618.2:612.39 | ||||||
Pag. 85-85 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Statusul nutriţional şi starea de sănătate înainte şi în primele 2 luni de sarcină influenţează dezvoltarea embrionului şi riscul de complicaţii în timpul sarcinii. Obiectivele nutriţiei în sarcină sunt: naşterea unui copil sănătos cu greutate normală, cu riscuri minime pentru sănătatea mamei; creşterea corespunzătoare în greutate a gravidei; aport caloric, de vitamine şi minerale suplimentar pentru gravidă; înţelegerea necesarului nutriţional modificat din cursul sarcinii. Nutriţia maternă înainte / în timpul sarcinii influenţează evoluția sarcinii; dezvoltarea fetală; dezvoltarea copilului în primii ani de viață, precum şi viaţa adultului. Nutriţia în sarcină depinde de: statusul economic, mediul social /cultural, obiceiurile alimentare ale femeii. Dieta maternă în sarcină influențează direct creşterea fetală, marimea şi sănătatea nou-născutului. O dietă inadecvată în sarcină afectează sănătatea mamei, creşte riscul de complicaţii (naştere laborioasă, deces), afectează sănătatea copilului în perioada de sugar şi mica copilărie, conducând la anemie, rahitism, imunitate scăzută şi infecții. O femeie bine nutrită are complicaţii puţine/rare în sarcină şi risc scăzut de prematuritate. Alimentația unei femei însărcinate diferă de cea a populației generale. Nevoile energetice suplimentare sunt necesare dezvoltării fătului şi anexelor sale (2200 – 2900 kcal/zi în total), dar proporţia de proteine, glucide, lipide rămâne aproximativ aceeași. Câştigul ponderal trebuie să permită: naşterea unui copil cu stare de sănătate bună, cu greutatea de 3.1-3.6 kg, evitarea unui surplus de greutate maternal după sarcină, reducerea riscului de boli cronice la copil. Concluzii. Sănătatea fătului depinde de statusul nutriţional al mamei înainte şi în timpul sarcinii. O femeie bine nutrită înainte de concepţie intră în sarcină cu rezerve de nutrienţi care acoperă nevoile fătului, fără a afecta sănătatea mamei. O femeie bine nutrita înseamnă un copil sănătos |
||||||
Cuvinte-cheie nutriţie, gravidă, copil, Nutrition, pregnancy, child |
||||||
|