Influența nanoparticulelor in baza fierului asupra cresterii plantelor de măzăriche in solul poluat cu trifluralină
Закрыть
Articolul precedent
Articolul urmator
629 12
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-13 17:58
SM ISO690:2012
PRISACARI, Svetlana, TODIRAŞ, Vladimir, GUŢU, Valeriu, CORCIMARU, Serghei. Influența nanoparticulelor in baza fierului asupra cresterii plantelor de măzăriche in solul poluat cu trifluralină. In: Life sciences in the dialogue of generations: connections between universities, academia and business community, Ed. 1, 21-22 octombrie 2019, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: Tipogr. "Biotehdesign", 2019, pp. 163-164.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Life sciences in the dialogue of generations: connections between universities, academia and business community 2019
Conferința "Life sciences in the dialogue of generations: connections between universities, academia and business community"
1, Chişinău, Moldova, 21-22 octombrie 2019

Influența nanoparticulelor in baza fierului asupra cresterii plantelor de măzăriche in solul poluat cu trifluralină


Pag. 163-164

Prisacari Svetlana1, Todiraş Vladimir1, Guţu Valeriu2, Corcimaru Serghei1
 
1 Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie,
2 Institutul de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii "D. Ghiţu"
 
 
Disponibil în IBN: 12 decembrie 2019


Rezumat

In timpul de față in Republica Moldova există problema poluării solurilor cu poluanți organici persistenți (POP) – mai ales in jurul fostelor depozite de pesticide. In tară se numără nu mai puțin de 1604 locuri, ce conțin POP, influențând negativ asupra populației și mediului ambiant. Printre diversele cazuri de POP in zonele poluate se întâlnește și trifluralina.  Prezența teritoriilor poluate ne impune necesitatea elaborării măsurilor pentru remedierea lor. In legătură cu cele expuse recent a fost propusă o nouă metodă (abordare) – nanoremedierea, care presupune utilizarea nanoparticulelor nu numai și nu atât pentru distrugerea POP in soluri, cât pentru stimularea proceselor de remediere biologică a lor. Se presupune, că utilizarea in comun a nano- si biotehnologiilor poate accelera esențialviteza remedierii și astfel de micșorat riscurile ecologice ce țin de folosirea nanoparticulelor. Cercetările în acest domeniu se află încă la faza începătoare și e cunoscut foarte puțin despre posibilitățile reale ale nanoremedierii. Reieșind din cele expuse scopul investigației noastre a fost de a testa posibilitatea utilizării nanoparticulelor în scopul stimulării creșterii plantelor de măzăriche (ca remediant potențial) în condițiile solului poluat cu trifluralină. Conform rezultatelor obținute, introducerea in sol a 20 mg/kg de trifluralină, după cum se și aștepta, a micșorat esențial ambii indici de creștere a plantelor: în dependență de experiență, lungimea medie a plantelor s-a micșorat de 5,6-9,6 ori, iar lungimea totală a plantelor – de 5,8-9,8 ori. Bacterizarea semințelor cu tulpina Rhizobium leguminosarum K2 nu a provocat schimbări statistic veridice in comparație cu martorul. Utilizarea nanoparticulelor a influențat pozitiv asupra ambilor indici de creștere a plantelor. Expresivitatea efectelor a depins atât de natura nanoparticulelor, cât și de concentrațiile lor.Nanomagnetita a stimulat la maxim in concentrația de 25 mg/kg (+63,4% și +52,0% faţă de martor+trifluralină, respectiv, după lungimea medie și totală a plantelor). Nanofierul zerovalent a fost mai efectiv in concentrația de 75 mg/kg ( respectiv, cu +51,1% si 58,3%). Tratarea solului cu sulfat de fier bivalent a arătat efecte pozitive veridice (fată de martorul cu trifluralină) doar in experiența cu nanofier zerovalent si numai în concentrația de 75 mg/kg ( respectiv, cu +50,1% si + 53,7%). Rezultatele obținute demonstrează perspectiva viitoarelor cercetări, mai detaliate în ceia ce privește studierea și realizarea potențialuluinanoremedierii în cazurile solurilor cu conținut înalt de POP.