Culturile cu valoare comercială înaltă – factor determinant în dezvoltarea durabilă a agriculturii naţionale (studiu de caz – judeţul Călăraşi)
Закрыть
Articolul precedent
Articolul urmator
865 33
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-13 12:37
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
338.43.02:633/635(498) (1)
Производство продукции и услуг по отраслям народного хозяйства (1504)
Полеводство. Полевые культуры и их производство (1504)
Плодоводство (4438)
Овощеводство и декоративное садоводство (8052)
SM ISO690:2012
DINU, Toma-Adrian, CERTAN, Ion. Culturile cu valoare comercială înaltă – factor determinant în dezvoltarea durabilă a agriculturii naţionale (studiu de caz – judeţul Călăraşi). In: Perspectivele dezvoltării durabile a spaţiului rural în contextul noilor provocări economice, 14 septembrie 2018, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: Universitatea Agrară de Stat din Moldova, 2018, Vol.50, pp. 35-42. ISBN 978-9975-64-299-6.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Perspectivele dezvoltării durabile a spaţiului rural în contextul noilor provocări economice
Vol.50, 2018
Conferința "Perspectivele dezvoltării durabile a spaţiului rural în contextul noilor provocări economice"
Chişinău, Moldova, 14 septembrie 2018

Culturile cu valoare comercială înaltă – factor determinant în dezvoltarea durabilă a agriculturii naţionale (studiu de caz – judeţul Călăraşi)

CZU: 338.43.02:633/635(498)

Pag. 35-42

Dinu Toma-Adrian, Certan Ion
 
Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, Bucureşti
 
 
Disponibil în IBN: 11 noiembrie 2019


Rezumat

Agriculture has been and remains the most powerful balance factor in harmonizing the development of the economy of any state, including Romania. Moreover, for us agriculture remains the backbone of the national economy. The level of development of our country's agriculture is undoubtedly dependent on the natural and material resources that are highlighted by the diversity of the types and sizes of agricultural exploitations according to the geographic location, the relief and the climatic conditions characteristic for each particular area. Of course, everyone in the agri-food sector needs to step up the effort to get new generations of products, develop and apply appropriate technology, to produce them that would exclude or at least limit the risks and uncertainties. The article discusses the potential of Calarasi County, the evolution of the number and types of enterprises engaged in agriculture, their productivity, efficiency and effectiveness. The authors come up with some proposals that would help to ensure the optimal size of agricultural holdings according to the cultivated crops, their location and the necessary contributions that would ensure the sustainable growth of this sector of the national economy.

Cuvinte-cheie
Agriculture, efficiency, Productivity, efficiency