Cercetări privind influiența concentratului proteic de pene asupra consumului de hrană și productivitatea tineretului porcin de prăsilă
Закрыть
Articolul precedent
Articolul urmator
711 8
Ultima descărcare din IBN:
2023-05-13 12:30
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
636.085.2:636.4 (1)
Общее животноводство. Разведение млекопитающих животных и птиц. Скотоводство. Домашние животные и их разведение (811)
Свиньи (110)
SM ISO690:2012
DANILOV, Anatolie, DONICĂ, Iov. Cercetări privind influiența concentratului proteic de pene asupra consumului de hrană și productivitatea tineretului porcin de prăsilă. In: Ştiinţa în Nordul Republicii Moldova: realizări, probleme, perspective, 21-22 iunie 2019, Bălți. Balti, Republic of Moldova: Tipogr. „Indigou Color”, 2019, Ediția 3, pp. 88-93. ISBN 978-9975-3316-1-6.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Ştiinţa în Nordul Republicii Moldova: realizări, probleme, perspective
Ediția 3, 2019
Conferința "Ştiinţa în Nordul Republicii Moldova: realizări, probleme, perspective"
Bălți, Moldova, 21-22 iunie 2019

Cercetări privind influiența concentratului proteic de pene asupra consumului de hrană și productivitatea tineretului porcin de prăsilă

CZU: 636.085.2:636.4

Pag. 88-93

Danilov Anatolie, Donică Iov
 
Institutul Ştiinţifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie şi Medicină Veterinară
 
Disponibil în IBN: 20 august 2019


Rezumat

The work presents the results of the study on the productive and economic impact of the use of protein concentrate of feathers in the feed of young progeny porcine. As a result of the research, new results on the productivity and quality of carcasses at pigs were obtained using the protein concentrate of feathers in different proportions in the recipe. The use of protein concentrate of feathers in mixed fodders for young progeny porcine in an amount of 5% / t of mixed fodder gave the possibility to achieve a daily average increase of 531 g in the first period and 589 g in the second growing period, the use of mixed fodder to 1 kg of increase was lower by 6,8%, yield at slaughter -79,83%, muscle of eye area of – 38,34 cm², the cost price of one kg of mixed fodder was reduced by 10 bani compared to the control lot. At a rate of inclusion of protein concentrate of feathers of 3%, an economic effect of 78.50 lei /head was obtained, and the inclusion of 5% provided an economic impact on each gilt in the amount of -106.52 lei / head.

Cuvinte-cheie
mixed fodder, swine, protein concentrate of feathers, Chemical composition, Specific consumption