Plastica zoomorfă şi antropomorfă din perioada târzie a epocii bronzului (complexul cultural noua-sabatinovka-coslogeni)
Закрыть
Articolul precedent
Articolul urmator
567 9
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-14 12:48
SM ISO690:2012
SÎRBU, Mariana. Plastica zoomorfă şi antropomorfă din perioada târzie a epocii bronzului (complexul cultural noua-sabatinovka-coslogeni). In: Tendinţe contemporane ale dezvoltării ştiinţei: viziuni ale tinerilor cercetători, Ed. 4, 10 martie 2015, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, 2015, Ediția 4, T, p. 132.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Tendinţe contemporane ale dezvoltării ştiinţei: viziuni ale tinerilor cercetători
Ediția 4, T, 2015
Conferința "Tendinţe contemporane ale dezvoltării ştiinţei: viziuni ale tinerilor cercetători"
4, Chișinău, Moldova, 10 martie 2015

Plastica zoomorfă şi antropomorfă din perioada târzie a epocii bronzului (complexul cultural noua-sabatinovka-coslogeni)


Pag. 132-132

Sîrbu Mariana
 
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 18 februarie 2019



Teza

Reprezentările antropomorfe şi zoomorfe prezintă un interes deosebit în vederea reconstituirii spiritualităţii şi într-o anumită măsură a credinţei comunităţilor din perioada târzie a epocii bronzului. La fel ca în perioadele anterioare ale acestei epoci, şi în perioada târzie plastica este tratată destul de neglijent. Tehnologic figurinele zoomorfe şi antropomorfe erau realizate din lut, prin modelare plastică, fiind lucrate destul de stilizat, în unele cazuri aceasta păstrând urme de cereale sau pleavă. În arealul geografic al complexului cultural Noua-Sabatinovka-Coslogeni, la momentul actual este cunoscut un număr redus de reprezentări, cele mai multe dintre ele fiind zoomorfe. Majoritatea din ele provin din descoperiri efectuate în cadrul unor depuneri cu caracter votiv (sub/langă vatră, în gropi rituale), găsite în unele cazuri, împreună cu piese ovale, sferice, semisferice cu adâncitură mediană, sau în formă de covrig sau turtiţă, din pastă de lut similară celei folosite pentru modelarea figurinelor. Ocupaţia de bază - creşterea animalelor, care asigura subzistenţa comunităţilor Noua-Sabatinovka-Coslogeni, sugerează o anumită legătură spirituală între om şi animal. Plasica antropomorfă este în multe cazuri păstrată fragmentar, fapt ce permite presupunerea spargerii rituale a acesteia, în cadrul anumitor practici cultice. Reprezentările antropomorfe pot fi privite şi ca o dovadă existenţei la comunităţile Noua-Sabatinovka-Coslogeni a unui cult legat de credinţa în idoli creaţi după asemănarea omului sau divinizării de persoane. Prezenţa figurinelor zoomorfe şi antropomorfe în depuneri rituale ne vorbeşte despre semnificaţia votivă a acestor piese, folosite probabil ca jertfe sau accesorii în anumite practici de natură cultică.