Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
665 7 |
Ultima descărcare din IBN: 2022-03-21 22:49 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
614.2:614.71(478-22) (1) |
Общественная и профессиональная организация здравоохранения (871) |
Гигиена воздуха, воды и почвы. Контроль загрязнений (69) |
SM ISO690:2012 CAZACU-STRATU, Angela, CROITORU, Cătălina, CIOBANU, Elena. Starea de sănătate a populaţiei din localităţile rurale în relaţie cu calitatea aerului din interior. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină , 2018, nr. 3(77), pp. 30-36. ISSN 1729-8687. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină | ||||||
Numărul 3(77) / 2018 / ISSN 1729-8687 /ISSNe 2587-3873 | ||||||
|
||||||
CZU: 614.2:614.71(478-22) | ||||||
Pag. 30-36 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Aproximativ două milioane de oameni mor în fiecare an datorită utilizării dispozitivelor de încălzire și de gătit, rezultând un milion care suferă de boală pulmonară obstructivă, majoritatea victimelor fiind femei. Scopul acestui studiu a fost de a determina starea sănătății publice și a calității aerului în sala de gătit. 150 de persoane au fost interogate în trei zone ale republicii, iar parametrii microclimatici au fost determinați în momentul gătitului. Analiza profilurilor a arătat că jumătate dintre respondenți suferă bronșită frecventă, 28% au suferit de pneumonie, cel puțin o dată, 12% suferă bronșită obstructivă, 7% - astm și doar o singură persoană bolnavă de cancer pulmonar. Dintre toți respondenții, 20% au un diagnostic de boală cardiacă ischemică și 7% au suferit de accident vascular cerebral. Cele mai frecvente surse de combustibil utilizate de populație sunt lemnul (73%), cărbune brut (1,3%), cărbune prelucrat (2%), biomasa (0,7%) și reziduurile de plante (67%). Ca urmare a utilizării acestor surse în timpul gătitului, sa constatat o creștere a concentrației de dioxid de carbon de la 0,06% la 0,4%, ceea ce depășește nivelul maxim permis de 0,3%. |
||||||
Cuvinte-cheie aer, gătit, sănătate, poluare închisă |
||||||
|