Влияние калорийности рациона на состояние некоторых элементов антиоксидантной системы эритроцитов
Закрыть
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
739 9
Ultima descărcare din IBN:
2021-12-10 12:41
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
612.39:612.111 (1)
Физиология. Сравнительная физиология (719)
SM ISO690:2012
СТРУТИНСКИЙ, Ф.А., ГАРАЕВА, Светлана, ФУРДУЙ, Влада, ПОСТОЛАТИ, Галина, СТРОКОВА, Валентина, ПОЛЯКОВА, Лилия, ЧОКИНЭ, Мариана, КОВАРСКАЯ, Нина. Влияние калорийности рациона на состояние некоторых элементов антиоксидантной системы эритроцитов. In: Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Reale şi ale Naturii), 2018, nr. 1(111), pp. 36-41. ISSN 1814-3237.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Reale şi ale Naturii)
Numărul 1(111) / 2018 / ISSN 1814-3237 /ISSNe 1857-498X

Влияние калорийности рациона на состояние некоторых элементов антиоксидантной системы эритроцитов

Efectul caloricităţii răspunsului privind starea unor elemente ale sistemului antioxidant de eritrocite

Effect of the caloricity answer on the state of some elements of the erythrocytes antioxidant system

CZU: 612.39:612.111

Pag. 36-41

Струтинский Ф.А., Гараева Светлана, Фурдуй Влада, Постолати Галина, Строкова Валентина, Полякова Лилия, Чокинэ Мариана, Коварская Нина
 
Институт Физиологии и Санокреатологии АН Молдовы
 
Disponibil în IBN: 29 septembrie 2018


Rezumat

În articol sunt prezentate date privind conținutul formelor oxidate de glutation și carnozină ca componente ale siste-mului antioxidant în eritrocitele șobolanilor hrăniți cu diferite rații alimentare. Particularitățile modificărilor concentra-ției acestor antioxidanți în eritrocite au relevat că cea mai optimă rație pentru șobolanii de tip normostenic este rația ce include: proteine – 16%, lipide – 26% şi glucide – 58% (rația 2). De asemenea, nivelul glutationului și al carnozinei în eritrocite se menținea la un nivel stabil, în cazul când șobolanilor li se administrau rații ce conțineau 16-20% proteine (rațiile 2, 3 și 4), ceea ce indică limitele capacităților compensatorii ale organismului șobolanilor de tip normostenic. Astfel, conținutul glutationului și al carnozinei în eritrocite poate fi considerat ca indice integral al proceselor de adaptare.

The data about content of oxidized forms of glutathione and carnosine as components of the antioxidant system in erythrocytes of the rats fed with different food rations are presented in the article. The specificity of changes in the concentration of these antioxidants in erythrocytes revealed that the most optimal ration for normostenic rats is ration including: 16% protein, 26% lipid, and 58% carbohydrate (ration 2). Also, the level of glutathione and carnosine in the erythrocytes was maintained at a stable level when the rats received food rations containing 16-20% proteins (rations 2, 3 and 4), fact that indicates the limits of the compensating capacities of rat organism of the normostenic type. Thus, the content of glutathione and carnosine in erythrocytes can be considered as an integral index of adaptation processes.

Cuvinte-cheie
eritrocite, sistem antioxidant, glutation, carnozină,

valoare calorică, analiza aminoacizilor.