Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
739 9 |
Ultima descărcare din IBN: 2021-12-10 12:41 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
612.39:612.111 (1) |
Физиология. Сравнительная физиология (719) |
SM ISO690:2012 СТРУТИНСКИЙ, Ф.А., ГАРАЕВА, Светлана, ФУРДУЙ, Влада, ПОСТОЛАТИ, Галина, СТРОКОВА, Валентина, ПОЛЯКОВА, Лилия, ЧОКИНЭ, Мариана, КОВАРСКАЯ, Нина. Влияние калорийности рациона на состояние некоторых элементов антиоксидантной системы эритроцитов. In: Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Reale şi ale Naturii), 2018, nr. 1(111), pp. 36-41. ISSN 1814-3237. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Reale şi ale Naturii) | |||||
Numărul 1(111) / 2018 / ISSN 1814-3237 /ISSNe 1857-498X | |||||
|
|||||
CZU: 612.39:612.111 | |||||
Pag. 36-41 | |||||
|
|||||
Descarcă PDF | |||||
Rezumat | |||||
În articol sunt prezentate date privind conținutul formelor oxidate de glutation și carnozină ca componente ale siste-mului antioxidant în eritrocitele șobolanilor hrăniți cu diferite rații alimentare. Particularitățile modificărilor concentra-ției acestor antioxidanți în eritrocite au relevat că cea mai optimă rație pentru șobolanii de tip normostenic este rația ce include: proteine – 16%, lipide – 26% şi glucide – 58% (rația 2). De asemenea, nivelul glutationului și al carnozinei în eritrocite se menținea la un nivel stabil, în cazul când șobolanilor li se administrau rații ce conțineau 16-20% proteine (rațiile 2, 3 și 4), ceea ce indică limitele capacităților compensatorii ale organismului șobolanilor de tip normostenic. Astfel, conținutul glutationului și al carnozinei în eritrocite poate fi considerat ca indice integral al proceselor de adaptare. |
|||||
Cuvinte-cheie eritrocite, sistem antioxidant, glutation, carnozină, valoare calorică, analiza aminoacizilor. |
|||||
|