Studiul chimic al carotenoidelor la specia lycium barbarum l. spontană şi cultivată
Закрыть
Articolul precedent
Articolul urmator
583 6
Ultima descărcare din IBN:
2022-04-10 16:42
SM ISO690:2012
LEBEDIUC, Nadejda. Studiul chimic al carotenoidelor la specia lycium barbarum l. spontană şi cultivată. In: Culegere de rezumate științifice ale studenților, rezidenților și tinerilor cercetători, 21 iunie 2017, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: CEP ”Medicina”, 2017, p. 30. ISBN 978-9975-3168-4-2.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Culegere de rezumate științifice ale studenților, rezidenților și tinerilor cercetători 2017
Conferința "2017 - Anul „Nicolae Testemițanu”"
Chișinău, Moldova, 21 iunie 2017

Studiul chimic al carotenoidelor la specia lycium barbarum l. spontană şi cultivată

Chemical study of carotenoids in spontaneous and cultivated species lycium barbarum l.


Pag. 30-30

Lebediuc Nadejda
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
Disponibil în IBN: 27 iulie 2018


Rezumat

Introducere. Specia L.barbarum L. prezintă interes farmaceutic datorită diverşilor compuşi chimici din fructe şi frunze: polizaharide, carotenoide, compuşi fenolici (flavonoide, taninuri), vitamine. Scopul lucrării. Determinarea conţinutului de carotenoide în produsele vegetale, recoltate de la plantele spontane şi cultivate ale sp. L.barbarum din Republica Moldova. Material şi metode. Pentru studiul chimic al carotenoidelor au servit produsele vegetale (PV): fructe şi frunze de goji L.barbarum colectate din flora spontană şi soiul Ning Xia N1 din colecţia Grădinii Botanice a AŞM. Extractele cu acetonă 85% au fost centrifugare timp de 5 min. Dozarea a fost efectuată spectrofotometric: absorbanţa 644 nm – clorofila a, 663 nm – clorofila b (date necesare la calculul carotenoidelor) şi 452,5 nm – carotenoide. Rezultate. Rezultatele obţinute în baza la 3 repetări şi prelucrarea statistică denotă că cel mai mare conţinut de carotenoide se află în L.fructus spontan, colectat în pădure (81,35 μg/g produs vegetal uscat). Conţinutul carotenoidelor în fructele cultivate (53,56 μg/g) este dublu faţă de fructele spontane, recoltate din sat (22,25 μg/g), dar cedează în raport cu fructele de goji de pădure (81,35 μg/g). Frunzele plantelor cultivate au aproape acelaşi conţinut de carotenoide (47,59 μg/g) ca şi fructele de goji cultivate (53,56 μg/g). Conlcuzii. Produsele vegetale (L.fructus şi L.folia) colectate de la plantele din flora spontană şi din colecţia Grădinii Botanice a AŞM din R. Moldova au conţinut diferit de carotenoide, dar toate prezintă interes pentru industria farmaceutică.

Introduction. The species Lycium barbarum present a pharmaceutical interest due to various chemical compounds in fruits and leaves: polysaccharides, carotenoids, phenolic compounds (flavonoids, tannins) and vitamins. Objective of the study. To determine the total content of carotenoids in vegetable products of spontaneous and cultivated L.barbarum species from the Republic of Moldova. Material and methods. The following vegetable products were investigated for the chemical study of carotenoids: fruits and leaves of goji L.barbarum collected from spontaneous flora and Ning Xia N1 type from the collection of the Botanical Garden of the ASM. The 85% acetone extracts were centrifugated during 5 min. The spectrophotometric dosage of carotenoids were performed: absorbance – 644 nm of chlorophyll a; 633 nm of chlorophyll b (data required for carotenoid content calculation) and 452.5 nm in carotenoids. Results. The obtained results, based on 3 repeated studies and statistical processing indicate that the highest carotenoid content is found in spontaneous L.fructus collected in the forest (81.35 μg/g of dried vegetable product).The content of carotenoids in cultivated fruits (53.56 μg/g) is double than in fruits harvested from the village (22.25 μg/g), but is less compared to the goji fruit found in forest (81.35 μg/g). The leaves of cultivated plants have almost the same content of carotenoids (47.59 μg/g) as in cultivated goji fruit (53.56 μg/g). Conclusions. The vegetable products (L.fructus and L.folia) collected from the spontaneous and cultivated flora of the Rebulic of Moldova have different contents of carotenoids, but all of them present interest to the pharmaceutical industry.

Cuvinte-cheie
carotenoide, spontan,

Lycium barbarum,

cultivat