Familiile fără copii în Republica Moldova: probleme și tendințe
Закрыть
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
732 60
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-14 13:13
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
316.356.2(478) (12)
Социальная структура. Общество как социальная система (976)
SM ISO690:2012
CIOINAC, Nionela. Familiile fără copii în Republica Moldova: probleme și tendințe. In: Revista de Filosofie, Sociologie şi Ştiinţe Politice, 2018, nr. 1(176), pp. 199-207. ISSN 1957-2294.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista de Filosofie, Sociologie şi Ştiinţe Politice
Numărul 1(176) / 2018 / ISSN 1957-2294

Familiile fără copii în Republica Moldova: probleme și tendințe

Families without children in the Republic of Moldova: problems and trends

CZU: 316.356.2(478)

Pag. 199-207

Cioinac Nionela
 
Universitatea de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 5 iulie 2018


Rezumat

În mod tradițional, apariția pe lume a unui copil este privită ca o împlinire pentru familie, fiind considerată unul dintre factorii esențiali ai unei căsnicii fericite. În societatea modernă, copiii nu mai reprezintă o valoare centrală a vieții de familie (cuplul soț-soție este mult mai mult valorizat). Se marchează astfel, schimbarea de la „familia axată pe copii” la „familia axată pe adulți”. În prezent, tot mai multe familii amвnă momentul nașterii unui copil, fie din motive personale, fie din motive profesionale. Este în creștere numărul familiilor care nu pot avea copii din motive de sănătate. Familia fără copii reprezintă o formă restructurată a familiei, un model în care se оncadrează o parte semnifi cativă a populației tinere. Lipsa unor politici și servicii de sprijin pentru aceste familii ar putea fi o consecință drastică pentru situația demografică din Republica Moldova.

Traditionally, the appearance of a child, in the world is viewed as a fulfillment for the family, being considered one of the basic factors of a happy family. In the modern society, children no longer represent, the central axe of family life (the spouse-wife couple is much more valued). This means the change of values from the „child-oriented family” to the „adult-centered family”. Nowadays, more and more families hold over the birth of a child, either for personal or for professional reasons. Families that can’t have children because of health problems are in a grown. The family without children is a restructured form of family, a model that includes a significant part of the young population. The lack of policies and support services for these families could be a drastic consequence for the demographic situation in the Republic of Moldova.

Cuvinte-cheie
familie fără copii/ cuplu fără descendenți, adopție.,

infertilitate