Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
783 15 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-04-09 00:28 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
634.23:631.5(478) (2) |
Косточковые плодовые культуры, общие вопросы. Prunus, включая Armeniaca, Cerasus, Persica (207) |
Агротехника (1227) |
SM ISO690:2012 BALAN, Valerian, IVANOV, Igor, ŞARBAN, Vasile, BALAN, Petru, VĂMĂŞESCU, Sergiu. Modificările calităţii cireşelor (Prunus avium L.) în timpul maturării . In: Ştiinţa Agricolă, 2017, nr. 2, pp. 43-49. ISSN 1857-0003. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Ştiinţa Agricolă | ||||||
Numărul 2 / 2017 / ISSN 1857-0003 /ISSNe 2587-3202 | ||||||
|
||||||
CZU: 634.23:631.5(478) | ||||||
Pag. 43-49 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Obiectivul cercetării actuale a fost de a investiga modul în care calitatea fructelor de cireş (Prunus avium L.) suferă modificări în timpul maturizării lor. Livada s-a înfiinţat în toamna anului 2011 cu pomi de cireş din soiurile Ferrovia şi Regina, altoite pe portaltoiul Gisela 6, la distanţa de plantare de 4x2,5 m. Pomii sunt formaţi după sistemul fus subţire ameliorat. Experienţa include 4 repetiţii a câte 8 pomi fiecare. Evidenţa şi aprecierea fructelor s-a efectuat în perioada de maturare în baza conţinutului de substanţe uscate solubile şi în baza culorii pieliţei, conform fişei de culori elaborate de Centrul tehnic interprofesional al fructelor și legumelor CTIFL (rozgălbui, roşu foarte deschis, roşu, rumen-aprins, roşu-închis, brun-roşietic-închis, cafeniu-închis). Perioada în care fructele încep să se maturizeze şi culoarea pieliţei se transformă din verde în roz-gălbui până la brun-roşiatic-închis şi cafeniu-închis este acea care determină dezvoltarea cireşelor şi productivitatea livezilor. Pe măsura creşterii masei fructelor se măreşte şi diametrul lor, dar într-un ritm mult mai lent. |
||||||
Cuvinte-cheie Cireş, Prunus avium, Perioadă de maturare, Fruct, Masă, Diametru, Substanţă uscată solubilă, Culoare. |
||||||
|
Crossref XML Export
<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?> <doi_batch version='4.3.7' xmlns='http://www.crossref.org/schema/4.3.7' xmlns:xsi='http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance' xsi:schemaLocation='http://www.crossref.org/schema/4.3.7 http://www.crossref.org/schema/deposit/crossref4.3.7.xsd'> <head> <doi_batch_id>ibn-58910</doi_batch_id> <timestamp>1714072139</timestamp> <depositor> <depositor_name>Information Society Development Instiute, Republic of Moldova</depositor_name> <email_address>idsi@asm.md</email_address> </depositor> <registrant>Universitatea Agrară de Stat din Moldova</registrant> </head> <body> <journal> <journal_metadata> <full_title>Ştiinţa Agricolă</full_title> <issn media_type='print'>18570003</issn> </journal_metadata> <journal_issue> <publication_date media_type='print'> <year>2017</year> </publication_date> <issue>2</issue> </journal_issue> <journal_article publication_type='full_text'><titles> <title>Modificările calităţii cireşelor (Prunus avium L.) în timpul maturării </title> </titles> <contributors> <person_name sequence='first' contributor_role='author'> <given_name>Valerian</given_name> <surname>Balan</surname> </person_name> <person_name sequence='additional' contributor_role='author'> <given_name>Igor</given_name> <surname>Ivanov</surname> </person_name> <person_name sequence='additional' contributor_role='author'> <given_name>Vasile</given_name> <surname>Şarban</surname> </person_name> <person_name sequence='additional' contributor_role='author'> <given_name>Petru</given_name> <surname>Balan</surname> </person_name> <person_name sequence='additional' contributor_role='author'> <given_name>Sergiu</given_name> <surname>Vămăşescu</surname> </person_name> </contributors> <publication_date media_type='print'> <year>2017</year> </publication_date> <pages> <first_page>43</first_page> <last_page>49</last_page> </pages> </journal_article> </journal> </body> </doi_batch>