Culturi starter de bacterii lactice termofile pentru produsele lactate fermentate
Закрыть
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
1291 43
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-06 13:52
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
579.64:637.146 (2)
Прикладная микробиология (368)
Продукты животноводства и охоты (304)
SM ISO690:2012
CARTAŞEV, Anatolie, RUDIC, Valeriu. Culturi starter de bacterii lactice termofile pentru produsele lactate fermentate. In: Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii, 2016, nr. 3(330), pp. 156-163. ISSN 1857-064X.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii
Numărul 3(330) / 2016 / ISSN 1857-064X

Culturi starter de bacterii lactice termofile pentru produsele lactate fermentate
CZU: 579.64:637.146

Pag. 156-163

Cartaşev Anatolie1, Rudic Valeriu2
 
1 Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare,
2 Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie al AŞM
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 26 decembrie 2016


Rezumat

Lucrarea prezintă rezultatele privind obţinerea, în baza tulpinilor autohtone de bacterii lactice termofile Streptococcus thermophilus şi Lactobacillus bulgaricus, a culturilor mixte active şi stabile destinate utilizării în producerea culturilor starter pentru fabricarea iaurtului şi laptelui covăsit. Din tulpinile selectate, prin asocieri treptate, au fost obţinute 4 culturi noi cu formule determinate de culturi termofile cu activitate optimală de acidifiere şi coagulare a laptelui şi proprietăţi biochimice şi tehnologice corespunzătoare cerinţelor tehnologice pentru fabricarea produselor lactate fermentate. Culturile elaborate în baza asociaţiilor tulpinilor autohtone de bacterii lactice sînt stabile şi asigură fermentarea laptelui, îndeplinesc funcţia tehnologică conform destinaţiei şi contrubuie la obţinerea produselor de calitate corespunzătoare cerinţelor tehnice. Consorţiile de bacterii lactice elaborate pot fi recomandate pentru utilizare în compoziţia culturilor starter fago-alternative destinate fabricării iaurtului şi laptelui covăsit fără stabilizatori şi conservanţi.

Cuvinte-cheie
Streptococcus thermophilus,

Lactobacillus bulgaricus,

cultură starter