Evaluarea nivelului de respectare a drepturilor pacienţilor în asistenţa stomatologică
Закрыть
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
852 22
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-25 19:01
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
614.253:616.31 (1)
Общественная и профессиональная организация здравоохранения (860)
Заболевания кроветворной системы, лимфатической системы и желез внутренней секреции. Эндокринные заболевания (482)
SM ISO690:2012
STEPCO, Elena, LOZAN, Oleg, LUPAN, Ion. Evaluarea nivelului de respectare a drepturilor pacienţilor în asistenţa stomatologică. In: Medicina stomatologică , 2016, nr. 3(40), pp. 81-88. ISSN 1857-1328.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Medicina stomatologică
Numărul 3(40) / 2016 / ISSN 1857-1328

Evaluarea nivelului de respectare a drepturilor pacienţilor în asistenţa stomatologică
CZU: 614.253:616.31

Pag. 81-88

Stepco Elena, Lozan Oleg, Lupan Ion
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 22 noiembrie 2016


Rezumat

Cercetarea știinţifică iniţiată pe care această lucrare a ocazionat-o este determinată de constatarea unei situaţii relativ favorabile în asistenţa stomatologică din Republica Moldova în ceea ce privește respectarea drepturilor fundamentale ale omului, în general și ale pacientului în particular în asistenţa stomatologică. Studiul analizează serviciile medicale stomatologice în cadrul clinicilor stomatologice — ca parte componentă a sistemului de sănătate publică din Republica Moldova. Оn acest context, se pune în evidenţă, pe de o parte, semnificaţia pe care calitatea, echitatea și accesibilitatea serviciilor o au asupra stării de sănătate a pacientului, iar pe de altă parte, nivelul de profesionalism și respectare de către medicii stomatologi a drepturilor fundamentale ale omului, în particular ale pacientului. A fost aplicată metoda sociologică (Chestionarul, Focus-grup și Brain-storming) la medicii-specialiști și pacienţii din institiţiile stomatologice, pentru a stabili modul de respectare a drepturilor fundamentale ale omului, și în particular ale pacientului, în perioada ianuarie 2016—aprilie 2016.

ASSESSMENT OF THE LEVEL OF INFRINGEMENT OF PATIENTS RIGHTS IN DENTAL CARE SYSTEM Scientific research that initiated this work gave rise to a findings which were determined by a relatively favorable situation in dental care of the Republic of Moldova in respecting of fundamental human rights in general and particularly in the field of patient’s dental care. The study analyzes the in dental clinics — as a part of the public health system in the Republic of Moldova. In this context, on the one hand, meanings that the quality, equity and affordability have influence on the health of the patient, and on the other hand, the same the level of professionalism and respect by dentists of fundamental human rights. It was applied sociological method (questionnaires, focus-group and Brain-storming), specialists and patients in dental institutions to determine the observance of fundamental human rights, in particular the patient during January 2016- April2016.

Cuvinte-cheie
Drepturile pacienţilor,

respectarea drepturilor pacienţilor