Eritem papulos circinat migrator – prezentare de caz
Закрыть
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
2609 73
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-19 18:32
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
616.511 (4)
Заболевания мочеполовой системы (209)
SM ISO690:2012
STURZA, Vasile, FIODOROVA, Nina, BEŢIU, Mircea, NEDELCIUC, Boris, BALTĂ, Alexandru. Eritem papulos circinat migrator – prezentare de caz. In: Curierul Medical, 2016, nr. 3(59), p. 56. ISSN 1875-0666.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Curierul Medical
Numărul 3(59) / 2016 / ISSN 1875-0666

Eritem papulos circinat migrator – prezentare de caz
CZU: 616.511

Pag. 56-56

Sturza Vasile1, Fiodorova Nina1, Beţiu Mircea1, Nedelciuc Boris1, Baltă Alexandru2
 
1 Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“,
2 Spitalul Dermatologic şi Maladii Comunicabile
 
Disponibil în IBN: 8 iulie 2016


Rezumat

Introducere. Prezentăm cazul unui pacient de 14 ani, tratat în Clinica Universitară de Dermatovenerologie pentru eritem papulos circinat migrator și cronic. Istoricul bolii începe de la vârsta de 7 ani, când au apărut primele leziuni cutanate: pe scalp, gât și pe traiectul coloanei vertebrale, treptat diseminând pe alte arii cutanate. A fost stabilit caracterul sezonier, cu agravări anuale în timpul rece (noiembrie, decembrie), puseele menţinându-se iniţial pentru perioade scurte de timp (1-2 săptămâni). Treptat, episoadele eruptive s-au mărit ca durată până la 3-4 luni, fi ind refractare la variatele tratamente aplicate. Istoricul personal și familial relevă și un eventual statut atopic: eczemă atopică facială la pacient și febră de fân la mamă. Prezentare de caz. La momentul spitalizării, pacientul prezenta leziuni cutanate pe scalp, gât, trunchi, fese și coapse. Clinic, s-au evidenţiat plăci eritematoase, discret edematoase, având o evoluţie centrifugă, cu extindere periferică spre confl uare. Leziunile cu aspect inelar aveau aria centrală mai palidă, iar periferia prezenta un burelet reliefat și proeminent de 2-5 mm. Plăcile de 2-10 cm prin confl uare formau fi guri policiclice, pe alocuri fragmentate în aspect arciform, însoţite de un prurit moderat. Pacientul a fost constatat somatic sănătos, cu excepţia unor devieri paraclinice ce ţineau de bilirubina moderat mărită, nivel ridicat de IgE și trigliceride serice majorate. Originea specifi că (tuberculoasă, parazitară, micotică, boala Lyme etc.) s-a exclus. Examenul histopatologic a evidenţiat acantoză, papilomatoză, cantitate sporită de melanină în stratul bazal; în derm – vase sanguine dilatate, infi ltrat celular moderat. Concluzie. Cazul pus în discuţie prezintă interes pentru evoluţia trenantă, la un copil cu stare generală nemodifi cată, un fundal atopic și, eventual, cu o patologie hepatică.

A clinical case of 14 years old male with disseminated erythemato-papular rash is described. Diagnosis is based on hystopathological report.

Cuvinte-cheie
eritem papulos circinat migrator,

copil, particularităţi