Gradul de modificare a valorii unor indici biochimici la fructele de măr în funcţie de temperatura de păstrare aplicată
Закрыть
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
756 11
Ultima descărcare din IBN:
2023-09-11 13:58
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.11:631.563 (6)
Плодоводство (1437)
Агротехника (1225)
SM ISO690:2012
CHIHAI, Marcela, BUJOREANU, Nicolae. Gradul de modificare a valorii unor indici biochimici la fructele de măr în funcţie de temperatura de păstrare aplicată. In: Ştiinţa Agricolă, 2015, nr. 1, pp. 56-60. ISSN 1857-0003.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Ştiinţa Agricolă
Numărul 1 / 2015 / ISSN 1857-0003 /ISSNe 2587-3202

Gradul de modificare a valorii unor indici biochimici la fructele de măr în funcţie de temperatura de păstrare aplicată
CZU: 634.11:631.563

Pag. 56-60

Chihai Marcela1, Bujoreanu Nicolae2
 
1 Universitatea Cooperatist-Comercială din Moldova,
2 Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor al AŞM
 
 
Disponibil în IBN: 6 iulie 2015


Rezumat

Consumul substanţelor plastice, implicate în derularea proceselor de maturare-senescenţă la fructele de măr pe durata perioadei post-recoltare poate fi încetinit doar prin aplicarea frigului. Cercetările în lucrarea de faţă au avut ca scop determinarea modificărilor (după fiecare 30 zile) în conţinutul unor indici biochimici (acizi titrabili, glucide, acidul ascorbic (vit.C) şi substanţe uscate) la fructele de măr în perioada de păstrare în funcţie de regimul termic aplicat. După recoltare fructele soiurilor tardive de măr Florina, Cempion, King Jonagold şi Pinova au fost păstrate timp de 150 zile la temperaturile de 1, 2 şi 30C şi umiditatea relativă a aerului de 85-90%. La externarea fructelor s-a constatat, că acestea au consumat cantităţi diferite de substanţe plastice în dependenţă de regimul termic aplicat, care în mare măsură s-a reflectat asupra conţinutului producţiei standard şi calităţilor organoleptice. Reieşind din cercetările efectuate şi rezultatele obţinute, s-a stabilit, că temperatura optimă de păstrare este: pentru soiul Florina 2°C, iar pentru soiurile Cempion, King Jonagold şi Pinova cea de 1°C.

The consumption of plastic substances, involved in the maturation-senescence processes of apple fruits during the postharvest period can be slowed down only by applying cold. The researches presented in this paper aimed to determine the changes (every 30 days) in the content of some biochemical indices of apples (titratable acids, sugars, ascorbic acid (vit.C) and dry substances) during storage, depending on the applied thermal regime. After harvesting, the apples of late varieties Florina, Cempion, King Jonagold and Pinova were stored for 150 days at 1, 2 and 30C and relative humidity of 85-90%. On removal from storage, it was established that the fruits have consumed different amounts of plastic substances depending on the applied thermal regime and this was largely reflected on the quantity of standard fruits and their organoleptic characteristics. Based on the conducted research and obtained results, it was determined that the optimum storage temperature is 2°C for Florina variety and 1°C for Cempion, King Jonagold and Pinova varieties.

Cuvinte-cheie
Mere, Depozitare, temperatură,

Substanţe plastice.