Funcţia de lactaţie după naşterile fiziologice şi prin cezariană
Закрыть
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
982 39
Ultima descărcare din IBN:
2023-05-06 09:33
SM ISO690:2012
BALAGURA, Daniela, UŞANLÎ, Alina. Funcţia de lactaţie după naşterile fiziologice şi prin cezariană. In: Analele Ştiinţifice ale USMF „N. Testemiţanu”, 2013, nr. 5(14), pp. 13-17. ISSN 1857-1719.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Analele Ştiinţifice ale USMF „N. Testemiţanu”
Numărul 5(14) / 2013 / ISSN 1857-1719

Funcţia de lactaţie după naşterile fiziologice şi prin cezariană

Pag. 13-17

Balagura Daniela, Uşanlî Alina
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
 
Disponibil în IBN: 12 februarie 2014


Rezumat

În articolul se descrie fiziologia lactației, morfologia și funcția glandelor mamare în timpul sarcinii și alăptării, rolul prolactinei, oxitocinei și a hormonului tireotrop la stimulare secreției și excreției laptelui matern. Alimentaţia raţională a nou-născuţilor prevede în primul rând alimentaţia naturală la sân în decursul primului an de viaţă. Exclusivitate laptelui matern este asigurată de faptul că este hrana cea mai sănătoasă, optimal balansată, care se asimilează uşor, corespunde tuturor necesităţilor alimentare şi energetice ale copilului de la naştere până la vârstă de 5-6 luni fără a necesita complementare. Alimentaţia la sân prezintă una din condiţiile obligatorii în asigurarea dezvoltării armonioase a copilului – maturizarea corespunzătoare a diferitor organe şi ţesuturi, a parametrilor optimi în evoluţia fizică, psihomotorie şi intelectuală a copilului, formarea rezistenţei organismului nou-născutului faţă de infecţii şi alţi factori nefavorabili.

The article describes principles of lactation physiology, morphology and mummary function during pregnancy and lactation, the action of prolactin, oxitocin and thyroid-stimulating hormone in milk secretion and letdown. Rational nutrition of infants primarily provides natural breast feeding in the first year of life. Exclusive breast milk is ensured that the food is healthy, optimally balanced, which assimilates easily meets all food and energy needs of children from birth until the age of 5-6 months without requiring complementary. Breast Feeding is one of main condition required to ensure the harmonious development of the child - proper maturation of various organs and tissues, the optimum parameters in the physical, psychomotor and intellectual development of children, training of newborn body resistance to infection and other adverse factors.