Modificarea valorii indicelui gluco-acid la fructele de măr în funcție de tehnologia de păstrare aplicată
Закрыть
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
278 9
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-15 15:36
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.11:664 (1)
Плодоводство (1429)
Пищевая промышленность в целом. Производство и консервирование пищевых продуктов (296)
SM ISO690:2012
NICUŢA, Alexandru. Modificarea valorii indicelui gluco-acid la fructele de măr în funcție de tehnologia de păstrare aplicată . In: Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”, 2022, nr. 3(66), pp. 37-41. ISSN 1857-0461. DOI: https://doi.org/10.52673/18570461.22.3-66.03
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”
Numărul 3(66) / 2022 / ISSN 1857-0461 /ISSNe 2587-3687

Modificarea valorii indicelui gluco-acid la fructele de măr în funcție de tehnologia de păstrare aplicată

Changes in the sugar-acid ratio in apple fruits depending on the applied storage technology

DOI: https://doi.org/10.52673/18570461.22.3-66.03
CZU: 634.11:664

Pag. 37-41

Nicuţa Alexandru
 
Institutul de Genetica şi Fiziologie a Plantelor
 
Disponibil în IBN: 7 decembrie 2022


Rezumat

Physiological-biochemical changes that occur during the post-harvest period lead to the deterioration of the quality of agricultural products. The main biochemical indices of fruit quality, which determine their taste and consistency, are sugars and organic acids. As the apples ripen, the total amount of sugars increases and the acidity decreases. The taste of the fruits is determined not only by the absolute content of organic acids and sugars, but mainly by their ratio in the fruit. The fruits treated post-harvest with the Fitomag preparation were characterized at the time of release from storage by a more harmonious taste, compared to the control fruits. The sugar-acid ratio can be used as a diagnostic indicator of quality, by monitoring the biochemical content of fruits in storage.

Modificările fiziologo-biochimice care au loc pe parcursul perioadei postrecoltă conduc la deprecierea calităţii produselor agricole. Principalii indici biochimici de calitate a fructelor, care determină gustul și consistența acestora, sunt zaharurile și acizii organici. Pe măsură ce merele se maturizează, cantitatea totală de zaharuri crește, iar aciditatea scade. Gustul fructelor este determinat nu atât de conținutul absolut de acizi organici și de zaharuri, cât de raportul dintre acestea în fructe. Fructele tratate postrecoltă cu preparatul Fitomag s-au caracterizat la momentul externării de la păstrare prin gust mai armonios în raport cu fructele martor. Indicele gluco-acid poate fi utilizat ca unul de diagnostic al calității, prin monitorizarea conținutului biochimic al fructelor aflate în păstrare.

Cuvinte-cheie
sugar-acid ratio, storage technology, Fitomag, quality of apple fruit,

indicele gluco-acid, tehnologie de păstrare, Fitomag, calitatea fructelor