Sistem pentru deshidratarea fructelor cu eficiență energetică înaltă
Закрыть
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
285 12
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-29 17:44
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
664.85.047 (3)
Технология консервирования пищевых продуктов растительного происхождения (94)
SM ISO690:2012
POPA, Sergiu, VIŞANU, Vitali, BALAN, Mihail, MELENCIUC, Mihail, MALAI, Cristian. Sistem pentru deshidratarea fructelor cu eficiență energetică înaltă. In: Ştiinţa Agricolă, 2022, nr. 1, pp. 97-102. ISSN 1857-0003. DOI: https://doi.org/10.55505/sa.2022.1.14
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Ştiinţa Agricolă
Numărul 1 / 2022 / ISSN 1857-0003 /ISSNe 2587-3202

Sistem pentru deshidratarea fructelor cu eficiență energetică înaltă

Highly energy-efficient system for fruit dehydration

DOI:https://doi.org/10.55505/sa.2022.1.14
CZU: 664.85.047

Pag. 97-102

Popa Sergiu1, Vişanu Vitali2, Balan Mihail2, Melenciuc Mihail2, Malai Cristian1
 
1 Universitatea Agrară de Stat din Moldova,
2 Universitatea Tehnică a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 9 septembrie 2022


Rezumat

The paper is dedicated to streamlining the process of fruit dehydration, by microwave treatment in the tunnel, mainly by reducing electricity consumption. To address this issue, an experimental system for fruit dehydration was developed, thus the research being conducted applying a tunnel-type dehydrator. The experiments were performed on the example of apricots, peaches and plums. The results obtained with the application of the experimental system were compared with those obtained based on the classical dehydration technology. Fruit dehydration based on the developed system reduces the consumption of electricity by about 1.37 times, compared to the application of classical technology.

Articolul este consacrat eficentizării procesului de deshidratare a fructelor prin tratarea cu microunde în tunel, urmărindu-se în prim plan reducerea consumului de energie electrică. Pentru abordarea acestei probleme a fost elaborat un sistem experimental pentru deshidratarea fuctelor care aplică un deshidrator de tip tunel, în baza căruia au fost realizate cercetările. Experimentele au fost realizate pe exemplul caiselor, piersicilor și prunelor. Cercetările au demonstrat că deshidratarea fructelor în baza noului sistem propus, permite reducerea consumului de energie electrică de circa 1,37 ori în comparație cu tehnologia clasică.

Cuvinte-cheie
dehydration system, fruit dehydration, Microwave treatment, Tunnel effect, energy consumption,

sistem de deshidratare, deshidratarea fructelor, Tratare cu microunde, Efect tunel, Consum de energie