Adaptabilitatea soiurilor de măr la boli fungice și dereglări fiziologice în funcție de tehnologia de păstrare aplicată
Закрыть
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
294 13
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-08 13:20
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.11:632.4 (8)
Плодоводство (1437)
Повреждения растений. Вредители растений. Болезни растений. Защита растений (977)
SM ISO690:2012
NICUŢA, Alexandru, BUJOREANU, Nicolae. Adaptabilitatea soiurilor de măr la boli fungice și dereglări fiziologice în funcție de tehnologia de păstrare aplicată. In: Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”, 2022, nr. 2(65), pp. 109-116. ISSN 1857-0461. DOI: https://doi.org/10.52673/18570461.22.2-65.10
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”
Numărul 2(65) / 2022 / ISSN 1857-0461 /ISSNe 2587-3687

Adaptabilitatea soiurilor de măr la boli fungice și dereglări fiziologice în funcție de tehnologia de păstrare aplicată

Adaptability of apple varietes to fungal diseases and physiological disorders, depending on the storage technology applied

DOI:https://doi.org/10.52673/18570461.22.2-65.10
CZU: 634.11:632.4

Pag. 109-116

Nicuţa Alexandru, Bujoreanu Nicolae
 
Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor
 
 
Disponibil în IBN: 1 septembrie 2022


Rezumat

A special feature of apple fruits is that they can be kept for a longer period of time. However, during storage, the fruits are affected by certain diseases, which can cause considerable losses. As a result of research, it has been established that the technology used is one of the main factors in the storage period, able to regulate the intensity of ripening senescence processes in apple fruits, and as a result their degree of resistance to fungal diseases and physiological disorders. Fitomag has had a significant influence not only on the fruit ripening process, but also on the quality and resistance to fungal diseases and physiological disorders. The investigated fruits had an attractive appearance, high firmness, juiciness and a more pleasant taste, compared to the control fruits. The storage technology by post-harvest application of Fitomag can compete with that of storage under controlled atmosphere (AC) conditions, the advantages of the researched preparation being: simplicity in application, low electricity consumption during storage and minimal equipment investments.

O caracteristică aparte a fructelor de măr este capacitatea de păstrare pentru o perioadă mai îndelungată. Cu toate acestea, în timpul păstrării fructele sunt afectate de anumite boli care pot cauza pierderi considerabile. În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că tehnologia de păstrare este unul dintre factorii principali în perioada de păstrare, capabilă să regleze intensitatea proceselor de maturare-senescență la fructele de măr, iar ca urmare – și gradul de rezistență a lor la bolile fungice și la dereglările fiziologice. Preparatul Fitomag a avut o influență semnificativă nu numai asupra procesului de maturare a fructelor, ci și asupra calității și rezistenței la afectarea cu bolile fungice și dereglările fiziologice. Fructele au prezentat un aspect atrăgător, fermitate înaltă, suculență și gust mai plăcut în raport cu fructele martor. Tehnologia de păstrare prin aplicarea postrecoltă a preparatului Fitomag poate concura cu cea de păstrare în condiții de atmosferă controlată (AC), avantajele preparatului cercetat fiind simplitatea în aplicare, consumul redus de energie electrică în timpul păstrării și investiţii minime de echipament.

Cuvinte-cheie
Fitomag, Storage, degree of resistance, quality of apple fruit, physiological disorders, Fungal diseases,

Fitomag, păstrare, grad de rezistență, calitatea fructelor, dereglări fiziologice, Boli fungice