Creșterea și fructificarea mărului în funcție de sistema de tăiere a pomilor în sistem superintensiv de cultură
Закрыть
Articolul precedent
Articolul urmator
308 6
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-20 21:54
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.11:631.543.5 (5)
Плодоводство (1441)
Агротехника (1227)
SM ISO690:2012
BALAN, Petru. Creșterea și fructificarea mărului în funcție de sistema de tăiere a pomilor în sistem superintensiv de cultură. In: Tezele celei de-a : 73-a conferinţă ştiinţifică a studenţilor, Ed. 73, 20 mai 2020, Chişinău. Chişinău: Universitatea Agrară, 2020, Ediția 73, T, p. 7. ISBN 978-9975-64-313-9..
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Tezele celei de-a
Ediția 73, T, 2020
Conferința "Conferinţa ştiinţifică a studenţilor"
73, Chişinău, Moldova, 20 mai 2020

Creșterea și fructificarea mărului în funcție de sistema de tăiere a pomilor în sistem superintensiv de cultură

CZU: 634.11:631.543.5

Pag. 7-7

Balan Petru
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 11 ianuarie 2022


Rezumat

Ca obiect de cercetare au servit pomii de măr, plantați în lunca râului Nistru, din soiurile Golden Delicious, Gala Delicious și Granny Smith, altoite pe potaltoiul M9. Pomiii sunt formați după sistemul de coroană Fus zvelt ameliorat, plantați la distanţa de 3,5x1m, având câte 2857 pomi/ha. Întreținerea solului, tăierea pomilor și protecția fitosanitară a pomilor în livadă sau efectuat în conformitate cu fişele tehnologice elaborate în CAP Spica-N Agro din comuna Oniţcani, raionul Criuleni. Scopul lucrării constă în elaborarea şi argumentarea metodei de tăiere a pomilor de măr în vederea creşterii competitivităţii tehnologice în producerea şi comercializarea fructelor cu valoare adăugată înaltă. Pentru realizarea scopului propus, în perioada de repaus vegetativ a pomilor, s-au efectuat următoarele tipuri de tăieri: V1-Tăierea de întreținere și fructificare. Tăierile de întreţinere și fructificare s-au efectuat conform îndrumărilor practice acceptate în pomicultura modernă. V2-Tăierea de întreţinere şi de fructificare şi dirijarea şarpantelor fără scurtări pe toată durata etapei de exploatare a pomilor. În scopul obținerii unui echilibru fiziologic în coroana pomilor, ramurile de bază nu se scurtează, rămân intacte. Se suprimă ramurile de rod care cresc încet, firave, cu o poziţie atîrnîndă în jos, care nu fructifică, sau produc fructe de calitate inferioară. În primul rând se răresc ramurile firave sau rău plasate, ramurile care cresc încrucişat sau ascendent spre vârful coroanei, apoi se răresc ramurile mai slab crescute pe toată lungimea şarpantei. Parametrii fitometrici s-au studiat în fiecare an la sfârşitul perioadei de vegetaţie după înălţimea pomului, lungimea şi lăţimea coroanei, lungimea medie şi însumată a ramurilor anuale, precum şi structura internă a coronamentului prin metoda de măsurare şi determinare. Numărul de flori, de fructe şi amplasarea lor în interiorul coroanei, pe zone, şi pe diverse ramuri s-a studiat în timpul înfloririi, după legatul fructelor (mai), după căderea fiziologică a fructelor şi cu două săptămâni până la recoltare. Indicii de fructificare se determină la 3 pomi tipici din fiecare variantă. Formaţiunile de rod s-au stabilit pe lemn de diferită vârstă la 3 pomi din fiecare variantă în plan vertical la înălţimea de la sol 60-120 cm, 120-180 cm, 180-240 cm, 240-300 cm, 300-360 cm. Determinarea recoltei s-a efectuat cu două săptămâni până la recoltare. Greutatea medie a fructelor s-a stabilit, în perioada de recoltare, prin cântărirea cu balanţa a unei probe de 100 mere. Tăierea de întreţinere şi de fructificare cu dirijarea şarpantelor fără scurtări (V2) provoacă o creștere mai slabă a pomilor, dar o pătrundere a ramurilor mai amplă în coroana pomilor vecini. Tăierea de fructificare (V1) permite de a obține creșteri mai mari comparativ cu tăierea de întreţinere şi de fructificare cu dirijarea şarpantelor fără scurtări (V2). Tăierea în V2 permite alungirea ramurilor de semischelet, mărește lungimea însumată a ramurilor anuale, dar micșorează lungimea ramurilor anuale. Suprafaţa de frunze pe pom este practic identică în ambele variante de tăiere a pomilor. Diferenţa suprafeţei foliare pe variante de tăiere constă în mărirea suprafaţei de frunze pe lăstari în varianta V1, iar suprafaţa de frunze pe formaţiuni fructifere se măreşte în varianta V2, unde se aplică tăierea de întreţinere şi de fructificare cu dirijarea şarpantelor fără scurtări. Soiurile Gala Delicious, Granny Smith și Golden Delicious, altoite pe portaltoiul M9, sunt productive și în medie pe anii 8-11 de la plantarea livezii recolta a constituit cca 30-40 t/ha. Soiurile Gala Delicious și Golden Delicious s-au evidențiat printr-o recoltă mai mare comparativ cu soiul Granny Smith. Tăierea de întreținere și fructificare a pomilor este un procedeu important în menţinerea unui echilibru fiziologic optimal dintre partea inferioară şi superioară a coroanei şi dintre centrul pomului şi periferia coroanei.