Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
569 11 |
Ultima descărcare din IBN: 2023-11-18 15:19 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
579.22 (67) |
Общая микробиология (133) |
SM ISO690:2012 SÎRBU, Tamara, TIMUȘ, Ion, ŢURCAN, Olga, MOLDOVAN, Cristina, GORINCIOI (OLEDNIC), Viorina. Studiul acţiunii mediilor de rehidratare în baza nanoparticulelor asupra viabilităţii micromicetelor liofilizate. In: Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Reale şi ale Naturii), 2021, nr. 6(146), pp. 75-81. ISSN 1814-3237. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.5681437 |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Reale şi ale Naturii) | |||||||
Numărul 6(146) / 2021 / ISSN 1814-3237 /ISSNe 1857-498X | |||||||
|
|||||||
DOI:https://doi.org/10.5281/zenodo.5681437 | |||||||
CZU: 579.22 | |||||||
Pag. 75-81 | |||||||
|
|||||||
Descarcă PDF | |||||||
Rezumat | |||||||
Ultima etapă importantă a liofilizării este rehidratarea, care exercită o influenţă majoră asupra viabilităţii microorganismelor. În calitate de medii de rehidratare a micromicetelor liofilizate sunt folosite diferite medii nutritive, laptele degresat, apa distilată etc. În acest studiu, pentru rehidratarea tulpinilor liofilizate de micromicete a fost utilizată apa distilată și soluțiile de nanoparticule (NP) Fe2O3 și Fe2ZnO4 în concentrație de (mg/l): 0,05; 0,1; 1,0. Rezultatele obținute au demonstrat că soluțiile de NP Fe2O3, și de NP Fe2ZnO4, în concentrație de 0,1 mg/l și de 0,05 mg/l, au influențat diferit asupra viabilității micromicetelor. La unele tulpini din genul Penicillium s-a înregistrat o stimulare a viabilității de 7-8%, iar la altele o diminuare de 6-9%, față de varianta martor. Viabilitatea tulpinilor din genurile Aspergillus și Trichoderma a diminuat cu 5-10% la utilizarea NP în concentrație de 0,05 mg/l, iar la concentrația de 0,1 mg/l a variat în limitele ± 2-3%, comparativ cu varianta martor. |
|||||||
Cuvinte-cheie micromicete, mediu de rehidratare, nanoparticule, liofilizare, viabilitate, Micromycetes, rehydration medium, nanoparticles, lyophilisation, viability |
|||||||
|