Alternative nechimice la combaterea clasică cu insecticide împotriva agenților de dăunare la cartoful pentru consum produs în sistem organic
Закрыть
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
456 7
Ultima descărcare din IBN:
2023-06-09 13:07
SM ISO690:2012
ENEA, Ioan Cătălin, BODEA, Dumitru. Alternative nechimice la combaterea clasică cu insecticide împotriva agenților de dăunare la cartoful pentru consum produs în sistem organic. In: Buletinul Inovațiilor al Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic , 2018, nr. 2, pp. 20-21. ISSN 2537-6411.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Buletinul Inovațiilor al Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic
Numărul 2 / 2018 / ISSN 2537-6411 /ISSNe 2537-642X

Alternative nechimice la combaterea clasică cu insecticide împotriva agenților de dăunare la cartoful pentru consum produs în sistem organic

Non-chemical alternatives to classical insecticide control against pests for the organically-produced potatoes


Pag. 20-21

Enea Ioan Cătălin, Bodea Dumitru
 
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, Iaşi
 
 
Disponibil în IBN: 25 iunie 2021


Rezumat

Potrivit unui raport publicat de Environmental Working Group, cartoful se află printre primele zece fructe şi legume contaminate cu pesticide, deoarece este „beneficiarul” unui număr mare de tratamente pentru combaterea gândacului din Colorado, ceea ce duce la acumularea unor rezidiuri chimice în tuberculi chiar de câteva zeci de ori mai mari față de limita admisă. Potrivit aceleiaşi surse dacă am consuma fructe şi legume curate de chimicale, am reduce cantitatea de pesticide ingerate cu până la 92%. Procentele sunt îngrijorătoare, pentru că aceste substanţe ne pun în pericol sănătatea. Chiar si cantități mici de pesticide pot avea efecte pe termen lung asupra sănătății, in special in cazul copiilor. Relaţia agricultură - alimentaţie - sănătate este din ce în ce mai evidentă, deoarece în mare parte „bolile civilizaţiei” sunt puse pe seama unei alimentaţii necorespunzătoare calitativ, urmare a exceselor de utilizare a chimizării în cadrul tehnologiilor intensive şi ca atare piaţa produselor, „bio” este din ce mai căutată şi mai apreciată. Ca alternativă la insecticidele chimice de sinteză, la cultura cartofului după mai mulți ani de experimentare, propunem utilizarea ca insecticide a unor substanţe biologice de origine vegetală (metaboliți secundari) extrași din unele plante din flora spontană, compuşi cu impact asupra comportamentului insectei. Extractele metabolice din plante determina stoparea proliferării insectelor dăunătoare la cartof si nu numai, au toxicitate foarte redusă asupra mamiferelor, au persistenţă redusă în mediu şi biodegradabilitate foarte bună, nu se acumulează in tuberculi iar manipularea acestora nu este periculoasă. Pot fi folosite cu succes in cadrul culturilor de cartof produse in sistem ecologic.

According to a report published by the Environmental Working Group, the potato is one of the top ten pesticide-contaminated fruits and vegetables because it is the "beneficiary" of a large number of treatments against the Colorado bug, which leads to the accumulation of chemical residues in tubers several dozen times higher than the permissible limit. According to the same source, if we consume clean fruits and vegetables, we reduce the amount of pesticides ingested by up to 92%. The percentages are worrying, because these substances endanger our health. Even small amounts of pesticides can have long-term health effects, especially for children. The relationship between agriculture and food is becoming more and more obvious, as "civilization diseases" are largely attributed to poor quality food, due to the excesses of use of chemistry in intensive technologies thus the "bio" products are the most sought after and appreciated. As an alternative to synthetic insecticides in potato culture after several years of experimentation, we propose the use as insecticides of biological substances of plant origin (secondary metabolites) extracted from some spontaneous flora, compounds with impact on insect behavior. The metabolic extracts in the plants cause the proliferation of potato pests to stop, and not only, have very low toxicity to mammals, have very low persistence in the environment, and very good biodegradability, do not accumulate in tubers and their handling is not dangerous. They can be successfully used in environmentally friendly potato cultures.