Articolul precedent |
Articolul urmator |
483 3 |
Ultima descărcare din IBN: 2022-02-19 05:02 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
579.6+579.22+579.24+579.873.1 (1) |
Прикладная микробиология (366) |
Общая микробиология (132) |
Классификация и систематика микроорганизмов (183) |
SM ISO690:2012 CHISELIŢĂ, Oleg, BURŢEVA, Svetlana, BÎRSA, Maxim, MAŞCENCO, Natalia. Viabilitatea şi caracterele morfo-culturale ale Streptomyces canosus CNMN-AC-02 după liofilizare în prezenţa glicozidelor iridoide. In: Biotehnologii moderne - soluții pentru provocările lumii contemporane, 20-21 mai 2021, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: Tipografia "Artpoligraf", 2021, pp. 104-110. ISBN 978-9975-3498-7-1. DOI: https://doi.org/10.52757/imb21.066 |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Biotehnologii moderne - soluții pentru provocările lumii contemporane 2021 | |||||
Simpozionul "Simpozion ştiinţific naţional cu participare internaţională: " Chişinău, Moldova, 20-21 mai 2021 | |||||
|
|||||
DOI: https://doi.org/10.52757/imb21.066 | |||||
CZU: 579.6+579.22+579.24+579.873.1 | |||||
Pag. 104-110 | |||||
|
|||||
Descarcă PDF | |||||
Rezumat | |||||
În articol sunt prezentate date cu privire la influenţa glicozidelor iridoide (GI) din Linaria genistifolia L. Mill, asupra viabilităţii şi stabilităţii proprietăţilor morfo-culturale ale tulpinii Streptomyces canosus CNMN-Ac-02 după liofilizare şi păstrare îndelungată. În rezultatul cercetărilor s-a stabilit că suplinirea mediului protector gelatină 2,5 % + glucoză 7,5 %, cu GI în concentraţie de 0,05; 0,005; 0,0005; 0,00005 %/V asigură tulpinii S. canosus CNMN-Ac-02 viabilitate înaltă după liofilizare și un an de păstrare cu 34,7-53,4 % și respectiv 38,7-47,9 % mai mare comparativ cu martorul și stabilitate ale caracterelor morfo-culturale pe durata păstrării îndelungate. Rehidratarea tulpinii liofilizate, după un an de păstrare, cu soluții hidrice de GI cu concentrația 0,00005% și 0,000005%/V oferă tulpinii S. canosus CNMN-Ac-02 viabilitate cu 13,4 și 14,8 % mai mare comparativ cu apa distilată. |
|||||
Cuvinte-cheie Streptomicete, glicozide, viabilitate, liofilizare, lioprotector, caractere morfoculturale |
|||||
|