Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
473 13 |
Ultima descărcare din IBN: 2021-11-05 15:48 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
579.66 (23) |
Прикладная микробиология (368) |
SM ISO690:2012 ЧИЛОЧИ, Александра, ТЮРИНА, Жанета, КЛАПКО, Светлана, ДВОРНИНА, Елена, ЛАБЛЮК, Светлана. Влияние наночастиц оксида цинка на физико-химические и каталитические свойства внеклеточных протеаз микромицета Trichoderma koningii Oudemans CNMN FD 15.. In: Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii, 2020, nr. 3(342), pp. 158-167. ISSN 1857-064X. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii | |||||||
Numărul 3(342) / 2020 / ISSN 1857-064X | |||||||
|
|||||||
CZU: 579.66 | |||||||
Pag. 158-167 | |||||||
|
|||||||
Descarcă PDF | |||||||
Rezumat | |||||||
În scopul de a releva influenţa nanomaterialelor asupra particularităţilor proteazelor extracelulare sintetizate de micromiceta Trichoderma koningii Oudemans CNMN FD 15, au fost efectuate cercetări comparative a proprietăţilor fizico-chimice şi catalitice a complexului de enzime proteolitice extracelulare obţinute prin cultivarea tulpinii producătoare în condiţii clasice şi dirijată, cu utilizarea nanoparticulelor de ZnO. A fost stabilită eficienţa utilizării nano-oxidului de zinc în tehnologia de cultivare a micromicetei T. koningii şi obţinerea unui nou preparat enzimatic proteolitic cu particularităţi biotehnologice performante care poate fi utilizat pentru soluţionarea unui şir de probleme practice asociate cu hidroliza compuşilor proteici cu masă moleculară mare. Conform r ezultatelor cercetării, nanoparticolele de ZnO are cel mai mare efect asupra ameliorării proprietăţilor catalitice ale proteazelor extracelulare sintetizate de producător, asigurând o creştere a activităţii proteazelor acide cu 19%-23,5% şi a proteazelor alcaline cu 14,3% -17,5%. Activitatea proteazelor neutre sub influenţa nanoparticulelor de zinc a sporit dublu. S-a constatat stabilitatea efectului nanoparticulelor, acesta menţinându-se în timpul procesării tehnologice a lichidului cultural, precipitarea şi izolarea enzimelor, precum şi atunci când preparatele enzimatice sunt expuse la valori extrem de acide ale pH-ului (2.22.0) şi la temperaturi înalte. |
|||||||
Cuvinte-cheie micromicete, Trichoderma koningii, proteaze, nanoparticule, preparate enzimatice, particularităţi fizico-chimice şi catalitice, Micromycetes, Trichoderma koningii, proteases, nanoparticles, enzymatic preparations, physicochemical and catalytic peculiarities, микромицеты, Trichoderma koningii, протеазы, наночастицы, ферментные препараты, физико-химические и каталитические свойства |
|||||||
|