Specii de plante din CȘCPM a USMF „Nicolae Testemițanu” – surse de pigmenți carotenoidici
Закрыть
Articolul precedent
Articolul urmator
382 6
Ultima descărcare din IBN:
2023-12-19 16:36
SM ISO690:2012
GOLUDEȚ, Nicoleta. Specii de plante din CȘCPM a USMF „Nicolae Testemițanu” – surse de pigmenți carotenoidici. In: Culegere de rezumate ştiinţifice ale studenţilor, rezidenţilor şi tinerilor cercetători, 16-18 octombrie 2019, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: CEP ”Medicina”, 2019, p. 258. ISBN 978-9975-82-148-3.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Culegere de rezumate ştiinţifice ale studenţilor, rezidenţilor şi tinerilor cercetători 2019
Conferința "Culegere de rezumate ştiinţifice ale studenţilor, rezidenţilor şi tinerilor cercetători"
Chișinău, Moldova, 16-18 octombrie 2019

Specii de plante din CȘCPM a USMF „Nicolae Testemițanu” – surse de pigmenți carotenoidici

Species from SCMPC of ”Nicolae Testemiţanu” SUMPH – sources of carotenoids pigments


Pag. 258-258

Goludeț Nicoleta
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
 
Disponibil în IBN: 15 aprilie 2021


Rezumat

Introducere. Carotenoidele sunt pigmenți vegetali cu rol biologic, care induc diferite culori (galbenă, roșie, oranj), joacă un rol important în fotosinteză, participă la fotoprotecție și elaborarea unor regulatori de creștere. Deoarece carotenoidele posedă efecte terapeutice (antioxidante, bactericide, vitaminizante) și tinctoriale (în industria farmaceutică, alimentară, cosmetică) sunt foarte solicitate, iar pentru suplinirea necesarului este nevoie de noi surse de materie primă vegetală.
Scopul lucrării. Studiul comparativ al conținutului de carotenoide în florile și fructele unor specii de plante din CȘCPM a USMF „Nicolae Testemițanu”.
Material şi metode. În calitate de material biologic pentru dozarea carotenoidelor au servit: florile de la speciile Helianthus tuberosus, Rudbekia hirta, Coreopsis grandiflora, Tecoma radicans și fructele de Pyrocantha coccinea. Dozarea – spectrofotometric.
Rezultate. Pentru dozarea carotenoidelor au fost obținute extractele acloolice și efectuate câte 3 măsurări la absorbanţa 448 nm. Conform rezultatelor, conținutul maxim de carotenoide a fost în florile sp. R. hirta (150,0 mg%), urmat de cel din florile sp. C. grandiflora (124,5 mg%), fructele de P. coccinea conțin (67,2 mg%) aproape jumătate fată de ele. Florile de H. tuberosus (47,29 mg%) au de 3 ori mai puține carotenoide, decât cele de R. hirta, iar florile de T. radicans au fost menționate cu cel mai redus conținut (14,0 mg%).
Concluzii. Rezultatele denotă, că florile și fructele analizate elaborează carotenoide, conținutul corelând cu apartenența taxonomică. Florile sp. R. hirta, C. grandiflora și fructele sp. P. coccinea, marcate cu conținut sporit de carotenoide pot servi în calitate de sursă de materie primă.



Introduction. Carotenoids are biological pigments that induce different colors (yellow, red and orange), having an important role in photosynthesis and participating in photoprotection and sinthesis of some growth regulators. The carotenoids are highly demanded as new sources of plant raw materials, because of therapeutical (antioxidant, bactericidal, vitaminizing) and tinctorial effects (in pharmaceutical, food and cosmetic industries), that why they required to supply the need.
Objective of the study. Comparative study of the carotenoid content in the flowers and fruits of some plant species of the SCMPC of "Nicolae Testemiţanu" SUMPh.
Material and methods. As a biological material for the carotenoid dosage served the following: flowers from the Helianthus tuberosus, Rudbekia hirta, Coreopsis grandiflora, Tecoma radicans species and fruits of Pyrocantha coccinea. The dosage – spectrophotometrically.
Results. The alcoholic extracts were obtained for carotenoids dosage and 3 measurements at the 448 nm absorbance were made. According to the results, the maximum content (150.0 mg%) of carotenoids was in the flowers of sp. R. hirta, followed by flowers of sp. C. grangloria (124.5 mg%), and fruits of P. coccinea contain (67.2 mg%) almost half of them. Flowers of sp. H. tuberosus (47.29 mg%) have 3 times less carotenoids than those of R. hirta, and T. radicans flowers have been mentioned as having the lowest content (14.0 mg%).
Conclusions. The results indicate that the analyzed flowers and fruits produce carotenoids, their content is correlated to taxonomic affiliation. Flowers of sp. R. hirta, C. grandiflora and fruits of sp. P.coccinea with high carotenoid content can serve as source of raw material.



Cuvinte-cheie
carotenoide, flori, fructe, CȘCPM,

carotenoids, flowers, fruits, SCMPC